Cariera politica a lui Sorin Grindeanu a fost modelata de Octav Cozmanca si Ilie Sarbu

Sorin Grindeanu a intrat "verde"în politică,la doar 18 ani, in organizatia de tineret a PSD, în timpul guvernării lui Adrian Năstase. Datoreaza prima functie importanta in partid lui Octav Cozmanca, care astfei ii devine si mentor.


Născut în 1947, Octav Cozmâncă a fost un activist comunist, din nomenclatura dictaturii ceaușiste. Între 1983 și 1989 Cozmâncă a fost coordonatorul Secretariatului General al Guvernului Republicii Socialiste România. După 1989 a fost inspector guvernamental, apoi a activat în Ministerul Culturii, după care a devenit secretar de stat în departamentul de Administrație Publică Locală.


In mandatul de premier al lui Adrian Năstase a devenit ministru al Administrației Publice, în perioada 2000 – 2003. Este perioada în care Cozmâncă dirija cu o mână de fier prefecții și președinții de consilii județene și se asigura că aceștia nu ies din directivele primului ministru de atunci.

Dupa conflictul cu Cozmin Gusa, care era atunci Secretar General al PSD si care demarase un amplu program de reformare a partidului, Adrian Nastase il insarcineaza pe Cozmanca sa disciplineze organizatia de tineret si astfel, Grindeanu obtine filiala Timis, unde intra sub protectoratul lui Dan Poenaru si Ilie Sarbu.


Grindeanu a fost foarte bun prieten cu Victor Ponta, care l-a susținut puternic. Ulterior, însă, s-a distanțat de el și acesta este probabil, motivul pentru care Dragnea crede că Grindeanu poate să fie omul lui de încredere. In septembrie 2015, dupa ce Victor Ponta renuntase la sefia PSD, Grindeanu a afirmat ca Liviu Dragnea trebuie sa fie urmatorul sef al partidului, organizatia Timis fiind prima care l-a propus desi liderul PSD avea deja o condamnare in prima instanta.


In presa a aparut informatia ca Grindeanu este copilul politic crescut de Ilie Sarbu, care a dominat ani de zile organizatia Timis. Informatia este partial adevarata, pentru ca in cele din urma Grindeanu l-a detronat pe Ilie Sarbu de la conducerea filialei.Interesant este faptul ca pe  masura ce urca in ierarhia partidului, devenind viceprimar si prim-vicepresedinte al filialei, Grindeanu intra in conflict cu parintii sai politici. Conflictul cu Ilie Sarbu devine public in 2010, cand Sorin Grindeanu demisioneaza din functia de prim-vicepresedinte al organizatiei judetene si reuseste sa determine retragerea lui Sarbu din cursa pentru un nou mandat la conducerea filialei. 


Cariera politică a lui Sorin Grindeanu este una foarte interesantă pentru că își are rădăcinile în plină guvernare Adrian Năstase și este marcată de trei lideri ai PSD: Cozmanca, Poenaru si cel mai cunoscut dintre ei, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și un lider social-democrat important până când a intrat în vizorul procurorilor DNA care au anchetat Dosarul Romsilva. Apropierea de Ilie Sârbu este interesantă și pentru două coincidențe ce nu au legătură cu politica.

Grindeanu a mai absolvit un curs la Academia Națională de Informații a SRI și a fost și membru în Comisia de Control a SRI din Parlament.  


In plan local, Sorin Grindeanu are reputatia de a fi un apropiat al fratilor Cristescu, cei mai bogati timisoreni, care au avut grija de-a lungul timpului sa finanteze toate zonele politice care le puteau sprijini interesele.  În motivarea sentinței prin care parcarea de la Bega revine municipalității, prezentată de site-ul Adevarul, se arată că fostul ministru al Economiei, Constantin Niță, a încălcat grosolan legea în favoarea fraților Marius și Emil Cristescu, atunci cand guvernul lui Victor Ponta a furat de la timișoreni un teren valorat la 1,6 milioane de euro cu care a recompensat serviciile și prietenia celor doi frați.


De notat ca in plan local, indiferent de functiile ocupate, Sorin Grindeanu nu s-a remarcat prin nici o initiativa sau actiune iesita din comun. Considerat om de sistem, Grindeanu se bucura totusi o buna imagine in interiorul PSD.