Politica, masonerie si afaceri: Bogdan Buzaianu, baiatul destept din energie

Unul dintre cele mai misterioase personaje ale mafiei transpartinice din Romania este „baiatul destept din energie”, Bogdan Buzaianu. Numele lui a fost recent vehiculat in presa, dupa ce procurorii DNA au cerut arestarea Elenei Udrea, care i-a pretins suma de 5 milioane de euro, pentru a proteja un contract intre Hidroelectrica si compania Energy Holding. 

Sa incercam sa tragem valul care oculteaza biografia si activitatea acestui personaj, compunandu-i portertul robot din suma informatiilor aparute de-a lungul vremii in media din Romania. Odiseea lui se naste in zorii mileniul III, prin infiintarea companiei New East Business Consulting & Management SA, alaturi de fratele sau, Constantin Mihail Buzaianu. 

Cei doi fraţi aveau 55% din acţiuni, impreuna cu elvetianul Anton Corpataux, care detinea 10% si Vasile Saclaman, fost secretar general al Consiliului Concurentei. Constantin Mihail Buzaianu a infiintat Baco Sercom Impex SRL, alaturi de sotia sa, Anisoara, in noiembrie 1991. Anişoara Buzaianu a devenit avocat partener in cadrul casei de avocatură „Bostina şi Asociatii”. Ulterior, Doru Bostina, impreuna cu fratii Buzianu au înfiintat compania Energy Holding. 

In 1997, compania Va Tech, reprezentata in Romania de Bogdan Buzaianu a obtinut prin incredintare directa contractul de retehnologizare Porţile de Fier I - în baza HG 474/1997, promovata de Ministerul Industriei si Resurselor, in valoare de 145 de milioane de franci elveţieni. Lucrarile realizate s-au dovedit de proastă calitate, insa nu a contat acest aspect pentru ca in 2001, aceleiasi firme i se atribuie în mod similar (HG 848/2001) si retehnologizarea de la Porţile de Fier II , printr-un contract in valoare de 122,51 milioane de euro. 

Buzaianu a contractat in perioada 2001-2004 aproximativ 60% din energia ieftină produsa de Hidroelectrica, pe care apoi a revandut-o cu preturi de cateva zeci de ori mai mari, tot unor companii de stat, prejudiciind astfel bugetul Romaniei cu peste un miliard de euro. Buzoianu PDL In anii care au urmat, Buzaianu a incheiat contracte ferme cu statul roman prin firmele Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, Ehol, Atel Energy şi Energy Financing team, pe o perioada de 10 ani, iar in 2010, pe cand Hidroelectrica era condusa de Mihai David, companiile in cauză au obtinut prelungirea contractelor pana în 2018 la preturi mult mai mici decat media pietei de energie. 

Asadar, Buzaianu si-a asiguat o profitabilitate de circa 3 miliarde de euro.Prin companiile Atel Bulgaria, Alpiq Energy SE România şi Alpiq Serbia, Buzaianu a transferat o mare parte din această energie in Buglaria, Ungaria şi Serbia, aducand un prejudiciu statului roman de inca doua miliarde de euro. In 2008, Buzaianu a renunţat la cetatenia romana.

(castelul din Elvetia al lui Bogdan Buzaianu)

Implicarea lui Buzaianu in politica si conexiunile masonice: Campania electorala a PNL pentru alegerile locale din 2000 a fost organizata de firma B&C Consulting a lui Bogdan Buzaianu, omul din spatele Energy Holding, si a lui Corneliu Visoianu, mare-maestru mason in Marea Loja a Romaniei Firma B&C Consulting a fost introdusa in PNL de Calin Popescu-Tariceanu. 

Buzaianu si Visoianu au fost strategii campaniei electorale la alegerile locale in judetul Prahova, fieful raposatului Dinu Patriciu. Conferinta Nationala a Tineretului National Liberal. In imagine, Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu si Horia Rusu.


Interesant este faptul ca Buzaianu si Visoianu si-au infiintat propria lor loja masonica in 2003, in care si-au distribuit cele mai importante pozitii de conducere. Bogdan Buzaianu a fost numit pro-mare mason in Marea Loja a Romaniei, condusa de marele-maestru Corneliu Visoianu (sic!) 


Marea Loja Nationala a Romaniei era o loja masonica disidenta, constituita din multi dintre „fratii” migrati de la alte organizatii masonice, conduse de Eugen Ovidiu Chirovici si de Costel Iancu. Sediul Marii Loje a Romaniei a fost in strada Edgar Quinet, numarul 7, exact la aceeasi adresa unda s-a aflat vechiul sediu al firmei Energy Holding, pana cand aceasta s-a extins foarte mult si s-a mutat intr-un palat, pe strada Paris, la numarul 24. 

(Corneliu Visoianu)

Marele-maestru Corneliu Visoianu a semnat un pact de concordat, cu Loja Alpina din Elvetia, tara de adoptie a lui Buzaianu.In Marea Loja a Romaniei a fost membru si Radu Boroianu, nasul de cununie al lui Calin Popescu-Tariceanu. Buzaianu si Boroianu au fost parteneri de afaceri in compania elvetiana B&C Consulting. Boroianu a facut lobby, pentru firma condusa de Bogdan Buzaianu, VA Tech, pentru a i se atribui contractul de retehnologizare al Portilor de Fier 1.Avocatul Doru Bostina, asociatul lui Buzaianu, din Energy Holding, a fost si el initiat in Marea Loja a Romaniei. 



Trebuie mentionat ca fostul premier, Calin Popescu-Tariceanu se cunoaste cu Bogdan Buzaianu inca din 1997. Atunci, Tariceanu a avizat hotararea de guvern prin care VA Tech, compania reprezentata de Buzaianu, a primit fara licitatie retehnologizarea Portilor de Fier 1.