Hotelul Athenee Palace, astazi, Hilton Bucuresti, a fost reamenajat inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial si era considerat unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Balcani.
Nationalizat in 1948, devine sub bagheta unui consilier sovietic, expert KGB, un hotel special, destinat occidentalilor, dupa modelul hotelului Metropol din Moscova.
Autoritatile comuniste, instalate de sovietici la pupitrul de comanda al Romaniei transforma Athenee Palace intr-o unitate DIE, in care cei peste trei sute de angajati, de la director general, pana la femeile de serviciu, erau ofiteri pe deplin conspirati.
In perioada anilor '70, directorul general Vintila era colonel al Directiei de Contraspionaj din DSS, iar adjunctul sau, Rebegila era colonel DIE. Receptionerii aveau sarcina sa fotografieze in secret pasapoartele vizitatorilor si sa informeze asupra tuturor miscarilor si actiunilor acestora. Portarii erau ofiteri de la filaj, iar cameristele apartineau unei unitati speciale din DIE, responsabila cu fotografierea si instalarea de microafoane speciale in hainele turistilor vizati.
Teleofonistele, barmanii, ospatariltele si fetele elegante care fumau absent la receptie si prin barurile si restaurantele hotelului erau angajatii Directiei de Contraspionaj.
O tactica invatata de la Moscova era aplicata si aici. La hotel erau cazati diferiti "turisti"occidenatali care erau defapt ofiteri acoperiti ai DIE si care aveau misiunea de a interactiona si prelucra informativ diferiti vizitatori care devenau tinte pentru securitatea ceausista.
Camerele erau dotate cu diferite mijloace electronice de supraveghere, telefoanele erau ascultate si inregistrate, iar imprejurimile hotelului erau intesate de camere video cu infrarosu care permiteau transmiterea de imagini si pe timp de noapte.
Spre sfarsitul anilor '70, fabrica de spionaj Athenee Palace a fost clonata si pe litoral, precum si in statiunile montane, Sinaia, Predeal si Poiana Brasov, vizitate de multi turstii occidentali.