Urme ale GRU si KGB in activitatea economico-politica-militara a Romaniei dupa 22 decembrie 1989

La un sfert de secol de la evenimentele din decembrie 1989 avem aproape toate datele care sa demonstreze ca in Romania a existat o conspiratie foarte ampla, instrumentata de catre KGB, GRU la ordinul PCUS, pentru inlaturarea regimului Ceausescu si inlocuirea lui cu un grup de comunisti loiali Kremlinului. 

Gorbaciov isi propusese sa exporte „comunismul cu fata umana” in toate zonele de influenta sovietica. Singurul presedinte din Tratatul de la Varsovia care se opunea reformelor de tip Glasnost si Perestroika, dar care ii si suspecta pe rusi ca vor sa penetreze din interior structurile de conducere ale tarilor din Est, a fost Nicolae Ceasusescu.

Din tot ce s-a scris si a aparut public, pana acum, putem afirma ca principalii complotisti ai loviturii de Palat, atent coordonati de la Moscova au fost: Ion Iliescu, gen. Nicolae Militaru, gen.Dumitru Penciuc, Virgil Magureanu, Silviu Brucan, gen. Marin Pancea, gen. Vasile Ionel, Cico Dumitrescu, Mihai Lupoi. 

Emil Constantinescu, fostul presedinte la Romaniei in perioada 1996-2000, scrie in „Adevarul despre Romania 1989-2004: „Se vorbeste despre participarea din umbra a lui Ion Gheorghe Maurer, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Mircea Pascu, Mircea Dinescu, Sergiu Celac, Vasile Secares. La inceputurile conspiratiei, rolul cel mai important l-au jucat generalul de armata Ion Ionita, fost viceprim – ministru, ministru al Apararii in dictatura Ceausescu si Vasile Patilinet, fost secretar al Comitetului Central si ambasador in Turcia, decedati (asasinati?) inainte de 1989.”

                                                                                  
La lovitura efectiva care a vizat rasturnarea cuplului Ceausescu din varful piramidei de putere au participat din plin ofiteri de securitate si de armata. Desi prin UM 0110, Securitatea era perfect informata de complotul pro-sovietic, nu a intervenit in incercarea de a-l impiedica, mai mult decata atat, agentul KGB Dumitru Penciuc era seful statului major al trupelor de securitate. Armata, prin oamenii loiali Moscovei, vice amiralul Dinu Stefan, seful DIA (Directia de Informatie a Armatei) si  generalul Victor Atanasie Stanculescu, numit pe 22 decembrie 1989, ministru al Apararii Nationale si confirmat de Iliescu, imediat dupa fuga Ceausestilor, s-a alaturat complotului prin organizarea diversiunilor din 22-27 decembrie.

Silviu Brucan scrie in „De la capitalism la socialism si retur”: „Complotistii au hotart sa actioneze in octombrie 1984, cand Ceausescu era invitat in RFG. Ei contau pe sprijinul Garnizoanei militare Bucuresti. Scenariul prevedea ca prima actiune arestarea celor mai apropiati asociati ai dictatorului, in numar de cinci: Bobu, Dinca, Postelnicu, Coman si Ilie Ceausescu si simultan capturarea posturilor de radio si televiziune, pentru a chema poporul sa se ridice impotriva dictaturii„


Insa ofiterii de la UM 0110 (Divizia anti-KGB) au reusit sa dezamorseze complotul din 1984, insa el este reluat si definitivat in 1989. Toti militarii implicati si in 1984 si 1989 au fost decorati si avansati in grad de Ion Iliescu, iar Nicolae Militaru a participat chiar si la primele alegeri libere pentru presedintie din 1990. 

Din 1989 si pana astazi, in interiorul sistemului politic, economic si administrativ din Romania functioneaza, inca nestingheriti, cativa oameni fideli Moscovei, fosti agenti KGB, GRU, foarte bine camuflati in diverse compartimente structurale ale statului si societatii. Datorita eforturilor ofiterilor de la UM 0110; UM 0358 coordonate de Petru Antim si Ioan Gez, astazi putem sa identificam cateva nume vandute spionajului rusesc.

  • Generalul Nicolae Militaru, inainte de 1989, absolvent al Academiei Militare Superioare „Vorosilov” din Moscova, trecut in rezerva in 1978, dupa ce a fost deconspirat ca agent GRU. Dupa 22 decembrie 1989, este rechemat in armata, avansat la gradul de general de armata. Participa la alegerile prezidentiale din 1992, ca independent. 
  •  Comandor Nicolae Radu, inainte de 1989 urmeaza cursuri de perfectionare la Leningrad (1962), la Baku si Vladivostok (1959-1979). Este monitorizat si demonstrat ca agent GRU. Dupa 22 decembrie devine membru in Biroul Executiv al CFSN, ulterior dezvoltand afaceri in spatiul ex-sovietic
  • Generalul Vasile Ionel, a studiat inainte de 1989 in URSS, activist la Sectia Militara a CC al PCR si seful lucrariilor de la Canalul Dunarea-Marea Neagra, agent GRU. Dupa instalarea lui Ion Iliescu la Putere, este avanasat la gradul de general-colonel si numit seful Marelui Stat Major. Intre 1992-1996 a fost consilier prezidential pe probleme de securitate, aparare si ordine publica.                                                           
  • Generalul Marin Pancea, studii in URSS, recrutat de GRU. Intre 1962-1985 functioneaza in cadrul DIA (Directia de Informatii a Armatei), atasat militar in Franta, Belgia, Iugoslavia si Maroc. Iliescu il avanseaza la gradul de general locotenent si ajunge secretarul Comisiei Superioare de Aparare si in 1992, devine consilier prezintial si secretar al CSAT (Consiliu Suprem de Aparare a Tarii). 
  • Generalul Stefan Kostyal, in 1938 fuge in URSS si se casatoreste cu o sovietica si devine agent GRU, Revine in tara in 1952, devine deputat MAN (Marea Adunare Nationala). In 1970 este demascat ca spion sovietic, i se retrage gradul de general si este scos in rezerva cu gradul de soldat. Insa apare la TVR pe 22 decembrie 1989, unde lanseaza o diversiune privind atacul a 300 de securisti ascunsi in catacombele din Primaverii. Ulterior este reabilitat de Nicolae Militaru si Ion Iliescu.                                                                                   
  • Dumitru S Nicolae, doctor in filosofie-sociologie la Universitatea din Leningrad, agent KGB. In 1992 participa la conferinta organizata la Moscova de Fundatia Gorbaciov: „Functiile structurii puterii in cursa tranzitiei de la totalitarism la democratie”, devine membru al Biroului Executiv al CFSN, membru al comisiei de mediere de la Targul Mures, prim vice presedinte al FSN, implicat in miscarile muncitorilor de la IMGB si ale minerilor de la Bucuresti din 1990-1991.                                                                        
  • Dumitru Penciuc, inainte de 1989, colonel, Sef de stat Major al trupelor de Securitate, participant la complotul anti Ceasusescu in grupul lui Nicolae Militaru, agent racolat de KGB. Dupa 22 decembrie este avansat general-maior, iar in 1990 este numit adjunct al ministrului de Interne.

 (Generalul Nicolae Militaru)

 (Generalul Vasile Ionel)

( Generalul Marin Pancea)

(Generalul Stefan Kostyal)

(Dumitru S Nicolae)