Beizadele comuniste: Bogdan Olteanu si Andreea Paul nepotii nkvd-istei Ghizela Vass

O alta beizadea provenita din parinti bolsevici si profund anti romani este Bogdan Olteanu, nepotul fanaticei staliniste Ghizela Vass, o croitoreasa nascuta in 1912, in Basarabia, ilegalista, confidenta Elenei Ceausescu si agent NKVD.

(Bogdan Olteanu si Ghizela Vass)

Ghizela, nascuta Gitta s-a remarcat inca din anii 50, prin anchetele politice foarte dure impotriva opozantilor regimului comunist instaurat de consilierii sovietici. Destinul sau, arondat intereselor URSS de a globaliza comunismul, incepe cu arestarea sa si trimiterea in lagarul de detinuti politici evrei de la Vapniarka, unde este racolata la varful miscarii comuniste, alaturi de  Petre Lupu, Simion Bughici, Lazar Grunberg, Bernath Andrei, Barbu Zaharescu, Stefan Voicu, Emanuel Vinea. 


Bunica lui Bogdan Olteanu se casatoreste cu ilegalistul transilvanean Ladislau Vass. Sora acestuia, Olga, era una din amicele Elenei Ceausescu inca din anii clandestinitatii. Sotul ei, Jack Podoleanu (Mendelovici) a fost director al Editurii PCR si a detinut numeroase alte functii de partid si de stat. Ladislau Vass a fost ministru adjunct de finante si membru al Comisiei de Revizie a CC. 

Ghizela si Ladislau au locuit vreme de decenii intr-o vila pe strada Muzeul Zambaccian, cu fata spre Bulevardul Aviatorilor (intre 1950 si 1962, Bulevardul “Generalissim I. V. Stalin”). Au avut trei copii: Ecaterina (Kati), a terminat Liceul “Petru Groza”, a facut Politehnica, sectia de automatica, mama lui Bogdan Olteanu, unul dintre liderii PNL in perioada Tariceanu si presedinte al Camerei Deputatilor; Gheorghe (a urmat acelasi liceu, a murit tanar); si Zoia, nascuta in 1953, eleva la “Petru Groza”, a studiat dreptul (colega de an cu Valeriu Stoica), dupa care a emigrat in Statele Unite in anii 80, impreuna cu sotul ei din acea perioada, doctorul Eugen Zeligson.


In inchisoare, Ghizela a participat la constructia cultului Anei Pauker. In momentul caderii acesteia, in 1952, a fost una dintre ilegalistele care au furnizat informatii anchetatorilor menite sa o demaste pe cea pana recent celebrata drept “neinfricata luptatoare”. La Conferinta Nationala a PCR din octombrie 1945 a fost aleasa in Comitetul Central, la fel si la congresele care au urmat. 

Activista de varf in cadrul Comitetului Judetean Bucuresti, Ghizela Vass a ajuns rapid sa fie un personaj-cheie in cadrul Sectiei Cadre a CC-ului, responsabila cu verificarile membrilor de partid, in special ale ilegalistilor si, inca si mai special, a fostilor voluntari din Spania si a luptatorilor din Rezistenta Franceza.

Inzestrata cu o  memorie colosala, dar si cu o diabolica perfidie, Ghizela Vass dupa cum o descrie Vladimir Tismaneanu, l-a convins pe Gheorghiu-Dej de loialitatea  ei fata de planul impunerii comunismului planetar si, prin urmare, este numita in fruntea Sectiilor Cadre din Exterior si Relatii Externe. 

In acea perioada, Elena Ceausescu si Martha Cziko-Draghici erau instructoare in subordinea Ghizelei Vass care a stiut sa le trateze cu deplina deferenta. Acest lucru nu a fost uitat, mai tarziu, in era Ceausescu.


Bunica lui Bogdan Olteanu a fost direct implicata in toate actiunile privitoare la comunistii greci, spanioli, iugoslavi (cominformisti) aflati in Romania.

Iata cum o descrie, Vladimir Tismaneanu: "Traise in tenebre, prospera in atmosfera de subterana. A fost sefa de sectie multi ani, in 1975 a cedat postul fostului subaltern si protejat Stefan Andrei, ramanand adjuncta sa. Pentru cei care nu cunosc structura puterii in regimurile de tip leninist, trebuie precizat ca Sectia Internationala a Comitetului Central dirija de fapt Ministerul de Externe."

S-a pensionat in 1982, iar dupa 1990, a fost o sustinatoare infocata a FSN. 

Nascut pe 29 octombrie 1971 la Bucuresti, Bogdan Olteanu a fost casatorit din 2003 pana in 2009 cu Cristina Isabela Andone, cu care are doi copii. Nasul sau de cununie este fostul premier Calin Popescu Tariceanu. 

Bogdan Olteanu a intrat de tânăr în politică. În anul 1991, el s-a înscris în PNL, condus atunci de Radu Câmpeanu. Cel mai important sprijin a venit de la Călin Popescu Tăriceanu, cel care de altfel i-a și devenit naș. După absolvirea Dreptului, în 1997, Olteanu a fost angajat pe postul de consilier al lui Tăriceanu, pe atunci ministru al Industriilor şi Comerţului, după ce activase în rândul Tineretului Naţional Liberal, unde a ocupat funcţiile de vicepreşedinte (1996-1998) şi preşedinte (1998-2000). În 2004, a fost ales deputat de Bucureşti pe listele listele Alianţei DA, iar în decembrie 2004, a fost numit în funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul în Guvernul Tariceanu. 

A demisionat din funcţia de ministru în 2006, însă a fost ales imediat preşedinte al Camerei Deputaţilor, înlocuindu-l pe Adrian Năstase. Din octombrie 2009, Olteanu a ocupat funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

Printre alte funcţii deţinute de-a lungul timpului de Bogdan Olteanu este şi aceea de preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional. A părăsit acest post în primăvara lui 2014, în plin scandal în care era implicat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, care a și fost arestat pentru corupţie. 


Numele sau este legat si de relatia cu Alina Ghorghiu, fosta presedinta a PNL, cea de a carui nume este legata cea mai proasta campanie electorala a liberalilor din istoria postdecembrista.

Inainte de relatia amoroasa dintre cei doi, legătura a fost şi una profesională, Olteanu activând ca partener în casa de avocatură “Gorghiu şi Asociaţii – Servicii de consultanţă SRL”. În declaraţia de avere completată în anul 2005, el a menţionat că a primit de la casa de avocatură a Alinei Gorghiu suma de 20.000 lei, reprezentând dividende.


Accederea Alinei Gorghiu în politică este şi meritul lui Bogdan Olteanu, el ajutând-o în 2008 să obţină un mandat de deputat din parte PNL. Alina Gorghiu deţine din 2008 şi calitatea de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, instituţie unde Bogdan Olteanu a fost preşedinte.



Andreea Paul Vass s-a născut la 10 septembrie 1978 la Zalău, iar în perioada 1998-2001 a studiat la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale obţinând diploma de licenţă cu cu o lucrare privind "Aplicarea teoriei haosului în previzionarea cursului de schimb". 

Dupa 2000 candideaza pentru preşedinţia Organizaţiei de femei a PDL, arătând că poate întări organizaţia, aduce "prospeţime" şi "chiar Traian Băsescu vede o soluţie în întărirea organizaţiei de femei pentru a reforma partidul". (sic!)

Ca o perfida ironie a sortii si etaland un adevarat tupeu, Andreea Paul Vass a spus că numele său de dinainte de căsătorie - Vass - înseamnă în limba maghiară,fier.
  
Andreea Paul-Vass a fost numită în postul de membru al comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a companiei Hidroelectrica.