Un scurt istoric al serviciilor secrete din Romania:
In Romania, din anul 1924 a funcționat Serviciul Secret de Informații. Incepand cu luna noiembrie 1940, acesta se va numi Serviciul Special de Informații (SSI), iar la conducerea lui s-au aflat Mihail Moruzov (1924 - 6 septembrie 1940) si Eugen Cristescu (12 noiembrie 1940-23 august 1944).
(Mihai Moruzov)
(Eugen Cristescu)
Serviciului Secret (care cuprindea o „Secție de Informatii Externe”, o „Secție de Contrainformatii”, un „Birou Juridic” și un „Birou Tehnic”) a fost realizată în anul 1934.
Pe 12 noiembrie 1940 a fost emis decretul nr. 3818, cu privire la organizarea Serviciului Special de Informatii, care funcționa pe langa „Președinția Consiliului de Miniștri”.
La 15 septembrie 1944, prin decretul nr. 1695, Serviciul Special de Informatii și-a schimbat numele în Serviciul de Informatii și a fost trecut in subordinea Ministerului de Razboi.
Prin decizia ministerială nr. 79 din 27 aprilie 1945, Serviciul de Informatii a fost trecut în subordinea Președinției Consiliului de Ministri și a fost redenumit Serviciul Special de Informatii
Intre 1947 si 1951, la conducerea SSI ajunge Serghei Nikonov impus de consilierii sovietici
Serghei Nikonov alias Serghei Nikolau devine intre 1951 si martie 1954 Seful Directiei I de Informatii Externe a M.A.I.
(Serghei Nikonov)
O scurta istorie:
Infiltrarea serviciilor secrete de catre Partidul Comunist din Romania, formatiune nascuta si finantata de Kremlin a inceput imediat după 23 august 1944,prin agenti instruiti de NKVD.
Bolsevizarea lor a debutat odată cu instalarea la putere de catre Vişinski – trimisul lui Stalin – a guvernului Petru Groza, în 6 martie 1945.
PCR a preluat controlul lor prin Emil Bodnaraş, secretar general la preşedintia Consiliului de Ministri insarcinat cu supravegherea serviciilor secrete, prin ordinul semnat la 27 aprilie 1945 de primul ministru Groza, şi de catre Teohari Georgescu, ministrul de Interne în functie.
Incepand de atunci, in serviciile secrete sunt incadrati numai comunisti care vor trece printr-un amplu program de instruire NKVD, ulterior, KGB.
Infiltrarea şi acapararea serviciilor secrete romane de catre KGB, prin epurarea vechilor angajaţi a fost unul din principalele obiective ale ocupaţiei sovietice.
Cei care au preluat conducerea serviciilor de informaţii erau agenţi sovietici. Astfel, conducătorul real al SSI a devenit, o data cu ocupaţia sovietica, Serghei Nikonov (alias Serghei Nicolau), rus de origine, care in perioada interbelica a fost seful unei retele de spionaj NKVD in România.
Dupa lovitura de stat de la 23 august 1944 el a primit noi sarcini ca ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe a KGB fiind numit oficial, in martie 1945, director al SSI.
In martie 1954, Nikonov a fost transferat la conducerea Secţiei a II-a a Marelui Stat Major al Armatei (spionajul militar), instituţie subordonată celei similare sovietice (GRU).
Directiunea Poliţiei de Sigurantă a fost condusă, din martie 1945, de catre Gheorghe Pintilie (pe numele său real Pantelei Bodnarenko, zis Pantiuşa), agent sovietic de origine ucraineana, condamnat in perioada interbelica, în Romania, pentru spionaj un favoarea URSS.
Serghei Nikonov semneaza desfiintarea in 1951 a SSI-ului , unul dintre cele mai redutabile servicii de informatii si contrainformatii militare interbelice, care a si reusit in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial sa produca pierderi grele Armatei Rosii si prin infiltrarea de agenti in spatele trupelor sovietice.
SSI-ul a procurat informatiile militare atat de necesare Marelui Stat Major al Armatei Romane si a executat sute de operatii de sabotaj si diversiune pe teritoriul URSS pana departe in Caucaz .
Serghei Nikonov alias Serghei Nikolau devine intre 1951 si martie 1954 Seful Directiei I de Informatii Externe a M.A.I. Dar si aici procedeaza identic ca si in cazul SSI si anume desfiinteaza si aceasta directie si o incorporeaza in Departamentul Secuitatii Statului , conform indicatiilor consilierilor sovietici de a Bucuresti.
Din martie 1954 si pana in 26 noiembrie 1960 Nikonov ocupa functia de Sef al Directiei Militare a Marelui Stat Major al Armatei .
Din noiembrie 1960 si pana in decembrie 1963 Nikonov indplineste functia de Sef al Directiei de Contol din Ministerul Fortelor Armate.
Intra in scena NAUMOVICI, bunicul pe linie materna a unui celebru si foarte important politician roman:
La propunerea consilierilor sovietici, bunicul NAUMOVICI este trimis la studii in URSS.
Dupa absolvirea Academiei Militare ” Frunze ” , revine in Bucuresti , este avansat ” colonel cu stea ” – unul din gradele introduse de sovietici dupa ocupatia militara a Romaniei si desfiintat in 1963.
Intre 1954 -1963, colonelul Naumovici devine mana dreapta a generalului S Nikonov si colaboreaza excelent cu generalul-maior Alexandru Sergheevici NICOLSCHI din Directia Generala a Securitatii Poporului (pe adevaratul sau nume Boris GRUNBERG , vechi agent NKVD.
Naumovici si Nikonov colaborau excelent si cu celebrul ” PANTIUSA ” , general-locotenent Gheorghe PINTILIE, care devenise Seful Securitatii Statului la data de 15 august 1948.
PS: Absolut intamplator, numele de fata la mamei premierului roman este Naum, insa pe pe tatal domniei sale l-a chemat Naumlovici. (sic!)