KGB nu a fost desfiintat, ci doar rebotezat si reconvertit


Asa cum educatul in Occident, Petru cel Mare, n-a gandit niciodata sa aplice in Rusia, reformele liberalismului si democratia parlamentara, nici Mihail Gorbaciov nu si-a propua vreodata sa naruie comunismul sau URSS, ci constient, ca si tarul cu cateva secole inainte, ca i se darama sandramaua, a gandit abil ca este mult mai pragmatic sa se impace cu Vestul decat sa iroseasca resursele imperiului, intr-un razboi, fie el si Rece. 

(Petru cel Mare)

Astfel, in laboratoarele performantului KGB s-a nascut ideea reformarii sistemului, prin Glasnost si Perestroika. Insa ideea, a fost speculata si mai abil de catre rivalii de la CIA, care au profitat la maxim de relaxarea din interiorul spatiului sovietic si si-au facut simtita prezenta in tarile Europei de Est si chiar la Moscova. 
(Mihail Gorbaciov)

Curand, Raiul promis de Gorbaciov apare in adevarata lui lumina: dupa 70 de ani de teroare, oamenii au inceput sa spere, sa-si exprime public nemultumirile si sa puna la indoiala dogmele impuse. La Moscova, economia neperformanta si planurile utopice ale comunismului au prabusit piata, magazinele s-au golit, apartamentele nu mai puteau fi incalzite, iarna si speclantii incepusera sa-si creeze conexiuni in interiorul sistemului, in militie si chiar in serviciile de securitate. 

In 1989, dupa prabusirea Cortinei de Fier, Estul privea cu nadejde spre Occident si mai ales asteptau interventia SUA. In acest context global, nomenclatura sovietica, inaltii ofiteri ai KGB si GRU, constatau ca URSS-ul a intrat intr-o spirala distructiva si ca planul lui Gorbaciov de a salva comunismul prin reforme se dovedise falimentar! Astfel ca in 22 iunie 1991, Vladimir Kriucikov, presedintele KGB acerut Parlamentului si intregului aparat de partid sa-si apere Patria, care se afla in pragul unei catastrofe de proportii.

(Vladimir Kriucikov)

KGB-ul a recurs la un scenariu exceptional, prin care a manipulat intreaga popoulatie si mai ales pe demnitarii PCUS-ului. Intr-o sedinta secreta, Kriucikov a prezentat dovezile implicarii serviciilor occidentale, coordonate de CIA, in destabilizarea URSS. Printr-un "accident", caseta cu dovezile incriminatorii au ajuns "intamplator" la televiziunea sovietica, in aceeasi zi. Atmosfera fiind creata, KGB-ul a aplicat aceeasi metoda folosita in cazul rasturnarii lui Hrusciov. Mihail Gorbaciov a fost arestat la resedinta lui din Crimeea, trupele speciale ale KGB-ului au ocupat Kremlinul si au inconjurat cladirea unde isi avea biroul, primul presedinte ales al Republicii Federative Sovietice Ruse, Boris Eltin. Generalii GRU, complici ai loviturii de stat, s-au asigurat ca strazile Moscovei sunt ocupate de tancuri si de trupe inarmate. 

Contextul international, si mai ales, situatia precara din Rusia a facut ca acest puci sa dureze doar trei zile. Eltin s-a adresat Parlamentului, a convins populatia ca Kriucikov a fost autorul unei lovituri de stat si a reusit sa-l elibereze pe Secretarul General Mihail Gorbaciov. Partidul Comunist este dizolvat, Kriucikov si alti cativa generali au fost arestati, insa totul s-a oprit aici. Eltin si Gorbaciov sustin ca nu tot KGB-ul a fost implicat in puci, ci doar cativa generali si ofiteri cu nostalgii staliniste, care se opun mersului istoriei.

(Vadim Bakatin) 

KGB-ul este desfiintat si inlocuit cu Servicul Interrepublican de Securitate, insa noul director, Vadim Bakatin, a fost ministru comunist de interne, iar fiul sau lucra in KGB, fiind in aceeasi unitate cu fiul lui Kriucikov. Bakatin recurge la stratagema foarte abila. In presa occidentala incep sa apara articole elogioase la adresa noul sef al securitatii ruse. Astfel, opinia publica internationala afla ca lui Bakatin ii plac The Beatels si Elivis, ca este pasionat de jazz si canta la saxofon Blue Pyramid. 

Cuceritii de farmecul sau, jurnalistii de la New York Times ii iau un interviu, in care el "recunoaste"ca este un admirator al valorilor americane si ca a visat din tinerete sa cante pe strazile pline de viata ale New Yorkului. De fapt, doar 36 de ofiteri au fost exclusi din totalul de 486 000 de agenti KGB, restul fiind preluati de SIS, noul KGB. Peste cateva luni, Vladimir Kriucikov si toti ceilalti complotisti au fost eliberati.


Desi, Bakatin a afirmat ca noul serviciu de securitate nu este ostil Occidentului si ca Rusia a intrat intr-o noua era de negocieri cu Vestul, bazate pe colaborare si incredere reciproca, in 1992, serviciile de informatii belgiene au lichidat o retea de spionaj formata din 14 ofiteri KGB care furnizau Moscovei informatii ultrasecrete de la NATO, care avea sediul in Bruxelles. In 1999, fostul KGB, absorbit de SIS, a fost rebotezat: FSB. In 2003, peste 6000 de ofiteri KGB erau in guvren, parlament si in toate companiile importante ale Rusiei. Dupa ELtin, incepe era Vladimir Putin, fost rezident al KGB-ului in RDG. Curand, el si alti fosti combatatnti kaghebisti au infiintat Grupul de la Dresda, preluand fraiele Federatiei Ruse.