Mihai Carman, decorat de KGB pentru spionarea NATO este numit primul director al SIE in 1990

Poate cel mai eficient spion roman, aflat si in solda serviciilor secrete sovietice a fost Mihai Caraman, fiul lui Nicolae si al Sevastei, nascut pe 11 noiembrie 1928, in comuna Oancea din judetul Galati. 


Specialistul francez in operatiuni KGB, Thierry Wolton afirma ca, de la bun inceput, Caraman a lucrat si pentru spionajul sovietic - de altfel, in perioada respectiva, chiar daca unii dintre consilierii KGB din Securitate au fost retrasi, actiunile spionajului romanesc continuau sa fie supervizate de la Kremlin. 

In 1950, cand Caraman a fost scolit in tehnicile spionajului la Moscova, sef al spionajului Securitatii era fostul agent NKVD Serghei Nikonov, alias Nicola. Cand si-a inceput cariera de spion, in 1958, a primit avizul conducerii Directiei I-A de Informatii Externe din Securitate, condusa atunci de Mihai Gavriliuc, ofiter acoperit al KGB in Securitate. 


Cea mai mare realizare a retelei Caraman a fost obtinerea de documente ultrasecrete de la Cartierul general al Aliantei Nord-Atlantice. Unele dintre acestea purtau chiar calificativul "cosmic" (secret desavarsit) si priveau dezvoltarea punctelor defensive si ofensive din Europa pana in 1975. 

Documentele au fost livrate apoi de catre Ceausescu sovieticilor, care realizau astfel, prin intermediul unui agent al Securitatii, cea mai spectaculoasa penetrare a secretelor NATO. Colonelul de Securitate Mihai Caraman in 1974.


Colonelul de Securitate Mihai Caraman in 1974. Nevoit sa se intoarca in tara pe 16 august 1969, ca urmare a destramarii retelei sale de catre contraspionajul francez, Caraman a fost inaintat in grad, la data de 1 aprilie 1973 si a fost numit in functia de adjunct de sef de brigada la "unitatea speciala" (precursoarea UM 0195, serviciul de contrainformatii din spionaj) si ulterior sef al acestei brigazi din fosta UM 0626 (Directia Generala de Informatii Externe). 

(Mihai Pacepa, stanga)

Dupa fuga lui Mihai Pacepa, a fost eliberat din functie si numit loctiitor sef la scoala de Ofiteri in Rezerva - Gradistea, iar in 17 decembrie 1979 a fost trecut in rezerva, cu drept de pensie. Acestea au fost cauzate de cresterea fobiilor antisovietice ale lui Ceausescu, care nu uitase ca Mihai Caraman primise distinctii militare sovietice si gradul onorific de capitan KGB, in urma reusitei "operatiunilor" sale in Franta. 


Ramanerea lui Caraman pe tusa a durat pana la sfarsitul anului 1989, cand Iliescu reactiveaza toti agentii KGB, pe care ii directioneaza spre a prelua puterea in Romania, dupa asasinarea cuplului Ceausescu, la Targoviste, pe 25 decembrie. La 18 ianuarie 1990 a fost reincadrat ca ofiter activ, in functia de adjunct al ministrului Apararii Nationale, care era generalul Nicolae Militaru, agent GRU, si numit comandant al Centrului de Informatii Externe. 

A devenit ulterior director al Serviciului de Informatii Externe, cu rang de ministru, functie indeplinita pana la data de 9 aprilie 1992, cand a fost eliberat de la comanda, solicitand pensionarea. Intr-o nota a SIE, nedatata, se arata: "Despre generalul (r) Caraman Mihai exista urmatoarele semnalari: in prezent este consilier special al liderului PD Petre Roman in probleme SIE si alte componente din sistemul sigurantei nationale. Se afla in relatii foarte bune cu Petre Roman, relatii care constituie o continuare a legaturilor pe care le-au avut in perioada in care ambii erau in Franta". 

Cariera lui Caraman a fost scurtata de vizita secretarului general NATO la Bucuresti, din vara anului 1992,care i-a solicitat in mod special lui Ion Iliescu sa se descotoroseasca de cel care a prejudiciat atat de grav Alianta Nord Atlantica in anii '60. Interesele rusesti continua insa sa fie derulate de oamenii kgb-istului Iliescu, in fisa personala a lui Caraman mai apare mentiunea unei ultime misiuni peste hotare, fara sa i se precizeze natura: "1992-1994, Iugoslavia". 

In septembrie 1992, Caraman avea sa provoace un ultim scandal international, care a compromis grav imaginea Romaniei si a Frantei in raport cu NATO. Compromitere care servea de minune intereselor Rusiei, de a pastra - in raport cu implozia politico-sociala din acel an - un minim echilibru de forte in raport cu inamicul sau istoric. 

Numirea lui Mihai Caraman in fruntea spionajului roman starnise la momentul la care s-a produs, fara indoiala, nemultumirile - sau cel putin nedumerirea cancelariilor occidentale. 


A pune intr-o asemenea functie pe acela care a adus, prin actiunle sale de spionaj, cele mai mari daune NATO si o serioasa stirbire a pretigiului contraspionajului francez, crease Romaniei imaginea unei tari care se arata mai degraba orientata spre vechii aliati din Pactul de la Varsovia, decat spre Occident. Sa nu uitam ca in aprilie 1991, Ion Iliescu semna la Moscova un rusinos tratat cu URSS-ul. 


Din 1992, prabusirea colosului sovietic a ridicat problema unei reorientari in politica de aliante a Romaniei: comunistii reformisti de la Bucuresti descopereau, in sfarsit, ca nu poti "construi capitalismul" avand ca model tocmai Moscova. Ca urmare, Serviciul de Informatii Externe a lansat o serie de operatiuni in Occident, pentru "recastigarea" terenului pierdut prin orientarea pro-sovietica a spionajului romanesc dupa 1989.