Teodor Melescanu, o fantoma securista care ne bantuie si azi

Pe cand era un tanar securist comunist, prin 1977, ministrul de externe propus de Liviu Dragnea, scria cu patos, fara sa se stearga la gura, in oficiosul Flacara:Doar prin gandirea geniala a tovarasului Nicolae Ceausescu, partidul nostru revolutionar a elaborat un ambitios proiect de dezarmare. Concepţia partidului şi statului nostru cu privire la obiectivele dezarmării, măsuri prioritare, căile şi modalităţile de realizare a lor, au fost definite cu claritate în documentele Congreselor al IX-lea, al X-lea şi al XI-lea, în cuvântarile tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretar general al PCR, preşedintre RSR”


Un alt episod care dezvaluie caracterul si mentalitatea acestui securistoid unsuros este facut public de Doru Braia: ”În ziua de 18 decembrei 1989, a doua zi după măcelul de la Timișoara, presa internațională fremăta, avea interdicție să intre pe teritoriul României, drept pentru care căuta să abordeze orice oficial al regimului de la București aflat în afara granițelor. Domnul Meleșcanu se afla la Viena. Un mușuroi întreg de jurnaliști l-a înconjurat, domnia sa se afla la o sucursală ONU din capitala austriacă și l-au întrebat, s-a transmis chiar la unele televiziuni în direct, ce se întâmplă la Timișoara. Cu aceeași jovialitate pe care o cunoașteți și, dacă îmi amintesc bine, chiar și cu un trabuc în colțul gurii, domnul Meleșcanu a anunțat că e pace și liniște în România, nu se întâmplă absolut nimic alarmant și că poporul român este mobilizat pentru îndeplinirea sarcinilor trasate de Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român”.

 
Intelegem, mai bine, din aceasta perspectiva comportamentul lui Melescanu, pe cand era ministru de externe in cabinetul Ponta si si-a batut joc de voturile romanilor din diaspora, in 2014…

Dar sa revenim la biografia neromantata a imbatranitului in rele, aceasta fantoma a trecutului ceausist, care ne bantuie si astazi, „gratie” viziunii inguste a baronului teleormanean, Liviu Dragnea… 

Melescanu, nascut în 1941, a terminat Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti, în 1964. A făcut cursuri postuniversitare de relaţii internaţionale la Universitatea Bucureşti, timp de doi ani, între 1964-1966. Intra in diplomatie, unde ocupa functia de atasat diplomatic, intre 1966-1970. Centrala DIE il trimite intre 1967-1968 la cursuri postuniversitare la Universitatea din Geneva. 


In 1970 a absolvit Institutul de Înalte Studii Internaţionale din Geneva. Între 1970 și 1978 a fost Secretar III la Departamentul Organizaţii Internaţionale din MAE. În această perioada, și-a dat doctoratul în ştiinţe politice şi drept internaţional la Universitatea din Geneva. 

In 1978, superiorii din Directia de Informatii Externe, ii incredinteaza tanarului ofiter Teodor Melescanu, prima misiune sub acoperire, legendandu-l ca Secretar II la Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU. Revenit in tara, intre 1985 și 1990 a fost Secretar I la Departamentul Securitate Internaţională şi Dezarmare din MAE, pana in 1992. Între 1992 și 1996 a fost ministru al afacerilor externe în Guvernul Văcăroiu. 


În 1996 a fost ales senator PSDR, fiind preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe.În 1997 a fondat partidul Alianţa pentru România (APR). În numele acestui partid a candidat la președinția României, obținând 1,9% din voturi.În 2002 a devenit primvicepreşedinte al PNL, iar între 2004 și 2008 a fost senator PNL și vicepreşedinte al Senatului. 

În perioada 2007-2008, Meleșcanu a fost ministru al Apărării Naţionale şi ministru interimar al Justiţiei. Meleșcanu obține un nou mandat de senator în 2008. Între 2012 și 2014 ocupă funcția de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Meleșcanu a candidat la președinție și la alegerile din 2014, obținând 1% din voturi. Meleșcanu a fost numit ministru al afacerilor Externe în Guvernul Ponta, funcție pe care a ocupat-o timp de câteva zile. După alegeri a fost numit consilier de stat la cancelaria primului ministru. Iar dupa castigarea alegerilor de catre PSD si ALDE, in 2016 a fost investit, din nou, in functia de ministru de externe. 


In 2006, elegantul fumator de trabuc, Melescanu, pe atunci senator, a fost deconspirat de Liviu Turcu, ultimul defector important al spionajului comunist românesc, ca ofiter DIE care a actionat in UM 0544, UM 0195, UM 0625. Aceste indicative corespund, în ordine, Centrului de Informaţii Externe, unităţii speciale de protecţie din cadrul CIE şi, respectiv, Direcţiei a III-a de Contraspionaj. 


În plus, Mircea Răceanu scrie în cartea sa Infern 89: ”Îi cunoşteam absolut pe toţi. Cu mulţi dintre ei lucrasem ani de zile şi ştiam că erau ofiţeri de securitate, pe alţii îi bănuiam. Am decis încă de la prima fotografie care mi-a fost arătată, cea a lui Constantin Gârbea, să neg că aş fi fost la curent cu faptul că erau ofiţeri de securitate. Aşa am procedat cu toate fotografiile care au urmat, printre care cele ale lui Vasile Prună, Gheorghe Duţă, Ion Dobreci, Vasile Croicu, Ioan Donca, Tudor Valeriu, Teodor Meleşcanu, Pavel Platona, Petru Ioan Cordoş, Octavian Gavriş, Ilie Neamţu, Nicolae Petruţ, Ştefan Costin, Valeriu Dinică, Marin Buhoară, Cristian Mocanu, Ionel Stănculescu, Dinu Marian, Petre Săndulescu, Ion Pascu. Majoritatea celor enumeraţi au continuat să activeze în MAE şi după '90, ocupând funcţii de ambasadori până în ultimii ani ). 

În noiembrie 2014, în campania electorală, Traian Băsescu a declarat că printre candidații la Președinție se află un ofițer acoperit. Teodor Meleșcanu, a negat că ar fi vorba despre el. 

Cel mai interesant si intrigant aspect din biografia sa neromantata este prezenta ca ofiter DIE, deplin conspirat in asa numita Filieara Elvetiana, unde colabora cu Ilie Sarbu, socrul lui Victor Viorel Ponta si cu Daniel Ciobotea, devenit ulterior Patriarhul BOR. 


Sarbu fuse plantat de DIE la Institutul ecumenic din Geneva, iar Ciobotea lucra ca profesor asociat la acelasi institut. Astfel, cei trei rezidenti DIE din Elvetia au spionat in favoarea regimului comunist din RSR. Ca o coincidenta, deloc bizara, dupa ce a fost numit director SIE, in guvernarea Ponta, Ilie Sarbu a dvenit membru in comisia parlamentara de control SIE (sic!)