Patru specii de securisti foarte rezistente in fata valorilor europene

I. Securistus communis: 

Este tipologia securistului indoctrinat de nationalismul de tip ceausist. Are la indemana cel mai eficient alibi care sa-i acopere orice gand monstros sau actiune bestiala: patriotismul si obedienta fata de stapan. Ceva mai sofisticat decat un militian din Plopeni sau Vascauti, securistul patriot este convins ca toata lumea din afara granitelor este membra a ocultei evreiesti, finantate din SUA, prin ong-urile unor iudeo-cia-isti, precum Soros. Asculta muzica populara, este convins ca e mai bine sa fure romanii decat strainii si nu poate concepe ca civilii pot fi chiar mai patrioti decat militarii. Crede pana in maduva oaselor ca „Ordinul se executa si nu se discuta”! Uraste intelectualii, dezbaterile publice si mai ales manifestatiile de protest, in care nu sunt implicati minieri! Reprezentanti tipici: Sebastian Ghita, Bogdan Diaconu si Mircea Dogaru. 

 II. Securistus universalis: 

Reprezentat de securistul cosmopolit, initiat in francmasonerie, vorbitor macar de o engleza aproximativa si crescut in pepinierele fostei Directii de Informatii Externe. E flexibil si histrion, poate sustine orice ideologie, se comporta pragmatic si are un aer bonom. La Bruxelles se simte ca acasa, ial cand viziteaza SUA, primul lucru este sa bata la usa Templului lui Solomon. Il dispretuieste pe Ceausescu, dar pretinde ca Gorbaciov a fost Mesia Estului. Il admira pe Ion Iliescu, dar mai ales pe Petre Roman si are foarte multe conexiuni in mediile bancare, de afaceri si in media. Figuri emblematice: Bogdan Chiriac, Calin Popescu Tariceanu si Niels Sneker. III. Securistus occultus: 

Biblia lui este Teoria Conspiratiei. El stie, cunoaste, intelege, intuieste, dar nu le poate spune pe toate, caci este vanat, urmarit, tracasat de staelitii Mossadului, ale FSB sau CIA. Iti da senzatia ca a participat in carne si oase atat la Yalta, in 1947, cat si la Malta in 1989, sau intr-unul dintre avioanele care s-au prabusit in World Trade Center. Lecturile sale preferate sunt din Pavel Corut sau Radu Cinamar. Reprezentanti specifici: Codrin Stefanescu, Ninel Peia,  si Victor CiutacuIV.Securistus amicis: 

E calm, rezista la injuraturi, poate debita cele mai mari ineptii cu nonsalanta unui bebelus care se scapa in pampers. Amesteca adevarul cu minciuna intr-un ritm ametitor, debordand in citate si pozand intr-un intelectual fin. Se inflameaza teribil cand ii vorbesti despre crestinism, eroism, martiriu si dargostea de neam si tara. Imediat, in contrareplica, vine cu exemple false, care sa compromita, practic orice doreste. Despre comunism, securistul colocvial are o parere foarte buna, dar nu si despre Ceausescu, pe care il considera un taran incult! In schimb, Marx, Engels si Lenin au fost niste…mari filosofi! Este reprezentat de indivizi gen: prof. Adrian Niculescu, Iulian Fota si Ion Cristoiu…