Operatiuni clandestine de compromitere a relatiilor bilaterale romano-ucrainiene. Kremlinul joaca dur, profitand de toate vulnerabilitatile si tensiunile dintre statele membre UE si NATO

Zilele trecute, presa de la Kiev a prezentat pe larg o ampla operatiune a serviciilor secrete rusesti, menita sa compromita relatiile bilaterale romano-ucrainiene. Conform Sefului adjunct al SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), Viktor Kononenko, in regiunea Herta si la Cernauti, grupuri antrenate in Federatia Rusa au planificat incendierea a doua scoli cu predare in limba romana. Fix, in aceeasi perioada, cativa ultranationalisti polonezi, cu finantare de la Moscova, prin partidele pro-ruse de la Varsovia, au dat foc Centrului Cultural Maghiar din Zacapartia, regiune aflata la granita Ucrainei cu Romania si Ungaria…

Kononeko a afirmat ca SBU a retinut pe cetateanul rus David Ponomariov, pe care il acuza de planificarea incendierii unei scoli romanesti din localitatea Pilipauti, raionul Herta si alteia din Ostrita, raionul Noua Sulita si a prezentat opiniei publice dovezile finantarii din banci aflate in Federatia Rusa a grupului paramilitar, condus de acesta. Contextul este legat de tensiunile aparute pe fondul promulgarii Legii Educatiei de catre presedintele ucrainean Porosenko, prin care se interzice predarea in limbile minoritatilor: rusa, poloneza, romana si maghiara. Afirmatiile Sefului adjunct al Securitatii Ucrainiene sunt intarite si de Ghenadi Moskal, guvernatorul regiunii Zacarpatia, care a prezentat opiniei publice dovezi care atesta ca pe data de 2 februarie 2018, cativa membri ai gruparii de extrema dreapta pro rusa Falanga, asociati cu luptatori din Donbas au incercat incendierea Sociatatii Culturale Maghiare. 

Adrian Marglewski, rezident in Cracovia si Tomasz Rafal Szimkowiak din Bydgoszcz sustinuti financiar si logistic de serviciile secrete rusesti au aruncat sticle cocktail Molotov, dupa care au fugit din Ucraina cu un autobuz care se deplasa spre Slovacia. Ca reactie imediata, Ministerul Afacerilor Externe ungar a apelat la OSCE pentru a monitoriza şi situaţia din Vestul Ucrainei, condamnând atacul, iar MAE român a anunţat că aşteaptă detalii şi probe, dar mai ales elementele concrete de acţiune ale autorităţilor ucrainene în legătură cu aceste cazuri.


Pornind de la situatia concreta a tensionarii relatiilor cu Ucraina, cauzata de Legea Educatiei si de divergentele dintre Kiev, Bucuresti, Budapesta, Varsovia cu privire la drepturile minoritatilor, agentii Federatiei Ruse au gandit si executat un plan menit sa destabilizeze relatiile dintre UE si NATO cu administratia Porosenko. Pe acest fundal tensionat si complicat, SUA si-a reafirmat rolul sau major in apararea Europei, cu precadere a flancului Estic al NATO, fata de provocarile militare sau informationale ale Moscovei. Desi Jens Stoltenberg, Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice, declarase la Munchen, la Conferinta pentru Securitate, ca nici un stat european nu este direct amenintat de catre Rusia, iata ca la Casa Alba s-a decis inarmarea Ucrainei cu rachete antitanc si alte componente defensive, in valoare de 47 de milioane de dolari. 

Pe 25 februarie se implinesc patru ani de cand omuletii verzi ai GRU au anexat Peninsula Crimeei, modificand unilateral si prin forta militara, granitele Europei, incalcand fara nici o rezerva acordurile de la Helsinki. De atunci, Rusia este privita de cancelariile occidentale ca o putere revizionista si revansarda, care nu da doi bani pe acordurile internationale si nu respecta drepturile omului.Revenind la declarartiile ajunctului SBU, retinem ca: „Serviciul a inregistrat in luna februarie 12 tentative ale Rusiei de a destabiliza relatiile Ucrainei cu statele vecine.”  Despre cetateanul rus David Ponomarev, acuzat ca a planificat incendierea celor doua scoli romanesti din Ucraina, Viktor Kononenko a afirmat: „Agentii SBU stiau inca din 2015, ca acesta era implicat in actiuni teroriste in regiuniile Mykolayiy si Ujgorod, menite sa intimideze populatia locala, planificand chiar, ca de Ziua Constitutiei Ucrainei sa dinamiteze crucisatorul UKRAINA” 

Kononenko a declarat ca a primit informatii din Rusia ca se va derula un scenariu de informare subversiva, prin campanii mediatice legate de tema: „Respectarea drepturilor nationale si culturale ale maghiarilor din Transcarpatia” care sa inflameze relatiile maghiaro-ucrainiene, urmand ca temele propagandistice ale „asupririi”maghiarilor sa fie difuzate masiv pe internet si mass-media rusa.