Conspiratia OMV Petrom si Gazprom impotriva intereselor geostrategice si economice ale Romanei.Studiu de caz: Razvan Nicolescu, fost director OMV si fost ministru al energiei in Cabinetul Ponta

Un subiect extrem de important pentru economie si care tine de sigurata si independenta energetica a Romaniei este ocolit sistematic, daca nu chiar si programatic de catre o parte din mass-media romaneasca, dependenta de sursele de finantare din publicitate si lobby...(la noi se traduce prin trafic de influenta).

Renegocierea redeventelor petroliere, care ar putea aduce tarii noastre cateva miliarde de euro si mai ales faptul ca vor deveni active noi campuri de resurse naturale in Marea Neagra, intr-o tara normala cu o clasa politica intresata cu adevarat de propasirea spirituala si materiala a Romaniei, acest capitol ar fi fost prioritar si in jurul sau, s-ar produce dezbateri si informari publice, caci reprezinta una dintre cele mai puternice dezvoltari in infrastructura socio-economica.


Companiile austriece (OMV) si rusesti (Gazprom) au o viziune foarte clara si proiecte extrem de fiabile de a exploata resursele naturale ale Romaniei, dar in nici un caz in favoarea noastra, ba dimpotriva, vizand in cele din urma chiar impiedicarea transformarii tarii noastre intr-un furnizor alternativ resurselor rusesti.

Prin complicitatea unor actanti importanti din guvern, parlament si o parte din presa cumparata, au fost create bazele unui scenariu dezastruos pentru Romania, astfel incat, de exemplu, prin gazoductul BRUA, in schimbul unor redevente infime din concesiuni vitale, Bursa de la Viena si-a declarat intentia in fata autoritatilor romane de a deveni platforma de tranzactionare a gazelor din Marea Neagra, avantajand indubitabil companiile OMV si GAZPROM, care astfel vor exporta direct, fara sa mai listeze si pe Bursa din Romania, obligandu-ne sa importam mai mult gaz rusesc, desi prin resursele detinute, am putea deveni noi insine, unul dintre furnizorii importanti de resurse pentru Europa

Cumparandu-si linistea atat de necesara operatiunior oculte si scenariilor de criminalitate economica, compania OMV Petrom este pregatita sa administreze statului roman o lovitura devastatoare in plan economic si geostrategic. Pentru a intelege cum functioneaza OMERTA in media noastra, este foarte util articolul lui Stelian Negrea: http://www.voxpublica.ro/politica-societate/vrajitorii-de-la-omv-petrom-si-lipsa-de-apetit-si-aplomb-a-mass-mediei-autohtone-si-a-societatii-civile-pentru-subiectul-renegocierii-redeventelor-la-petrol-110365.html

Netulburati de nimeni, ba chiar in cardasie directa cu politicieni si functionari publici cumparati, strategii de la OMV Petrom sunt gata sa demareze exploatarea perimetrului Neptun, unde se pot extrage 42-84 miliarde de metri cubi de gaze. Trebuie sa tinem cont, ca in prezent, productia anuala de gaze a tarii noastre ajunge la aproximativ 11 miliarde de metri cubi. In paralel avanseaza si lucrarile la conducta BRUA care va transporta gazele catre Austria. OMV doreste sa listeze gazele romanesti direct la Bursa de la Viena, ocolind Bursa de la Bucuresti, argumentand, fara sa fie contrazisa de nimeni (sic!) ca Romania nu are nevoie de sursplusul de resurse, cata vreme Romgaz furnizeaza peste 80% din necesarul de consum intern. Nu a contestat nimeni oficial, acest proiect si nu am auzit pe nimeni din Guvernul Romaniei care sa afirme ca resursele Romgaz sunt limitate, chiar daca va începe exploatarea zăcământului de la Caragele de unde se pot scoate maxim 27 miliarde metri cubi, adică consumul nostru total pe aproximativ  3 ani.


Pe intelesul tuturor, OMV Petrom pregăteşte terenul pentru a scoate gazele din ţară spre Austria, care are o producţie infimă şi importă peste 80% din necesarul de consum. Nici Ungaria nu stă prea bine, asigurând din producţia proprie şi alte surse circa 20 – 25% din consum, bazandu-se pe complicitatea unora dintre decidentii politici si economici ai Romaniei a caror principala misiune este de a pastra niste redevente infime. In subsidiar apare si interesul companiei rusesti Gazprom, care stie ca atunci cand noi nu vom mai avea suficiente resurse din campurile exploatate de Romgaz, vom fi obligati sa importam la preturi foarte mari din Rusia.

Acum daca intelegem bine ca OMV este asociata cu Gazprom  inca din 2016, cand  a cumpărat de la firme controlate de Gazprom un sfert dintr-un zăcământ de gaze din Siberia si au incheiat în 2016 mai multe acorduri referitoare la colaborarea strategică între cele două companii, grupul austriac urmând să cedeze ruşilor active din Marea Nordului şi din zona platformei continentale norvegiene, în timp ce Gazprom va livra către OMV ţiţei, putem avea o imagine de ansamblu a unei conspiratii transfrontaliere impotriva intereselor economice si geostrategice ale Romaniei...care este partener strategic al SUA, care are alte doua companii interesate de gazul din marea Neagra, Exxon si Texaco.


Preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a afirmat in cele din urma că dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a României, iar consumatorul român va fi discriminat, în timp ce România va fi apoi nevoită să importe mai mult gaz de la Gazprom. „cine câştigă dacă eu scot din ţară 50% din gazele româniei, unde mă duc să mă adresez? la gazprom. iată cum este întoarsă ecuaţia. avem pe masă obligaţia de a fi transparenţi, la care ţinem foarte mult. înţelegem că este nevoie de un contract şi de investiţii foarte mari, dar haideţi să găsim soluţia prin care aceste contracte să fie transparente”

In tot acest context complicat, stirea ca presedintele OMV, Rainer Seele, a stabilit o intalnire  cu Liviu Dragnea, autodeclaratul critic acerb al  al corporațiilor străine, a surprins multă lume. Si pentru ca am vorbit despre tacerea suspecta a presei cu privire la acest subiect, n-ar trebui sa ne mire ca opinia publica nu a fost informata oficial despre ce au discutat cei doi la biroul presedintelui Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei.

Totusi, conform unor surse parlamentare citate de G4Media.ro:   "Întâlnirea, care a avut loc la biroul din Parlament al lui Dragnea, vine pe fondul promisiunilor publice ale acestuia că va face anumite modificări în legea offshore pentru a fi în acord cu propunerea sa inițială. Întâlnirea cu Seele are loc după ce mai mulți lideri PSD, în frunte cu Darius Vâlcov, au acuzat dur compania petrolieră că 'șantajează' statul român în chestiunea gazelor din Marea Neagră." 

Si ca asa argumentam si mai concret pactul dintre OMV si Gazprom privind exploatarea pe nimic a gazului romanesc din Marea Neagra, va aducem la cunostinta si informatia ca

 „Preşedintele rus Vladimir Putin i-a înmânat luni 'Ordinul Prieteniei' lui Rainer Seele, directorul executiv al grupului austriac OMV, în contextul întăririi relaţiilor dintre cele două state, transmite OMV este acţionarul principal al gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania. Rainer Seele, un german care a împlinit 58 de ani la sfârşitul săptămânii trecute, a primit premiul respectiv pentru 'întărirea prieteniei şi colaborării între popoare', se arată în decretul prezidenţial." 

O sumara documentare din surse deschise ne demonstreaza relatia profunda dintre conducerea OMV Petrom si regimul de la Kremlin. Seele, inainte de a prelua OMV, a condus Wintershall Holding GmbH, cea mai mare companie germană de petrol și gaze, deținută de către grupul BASF. De altfel, Seele a lucrat în cadrul BASF din '80 până în 2015, iar în ultimii ani, înainte de a se muta la OMV, a deținut poziții de conducere în concernul petrolier Wintershall Holding GmbH, cu venituri anuale de peste 12 miliarde de euro, a semnat în '90 o înțelegere privind cooperarea în industria gazului cu Gazprom, companie controlată de guvernul de la Moscova. Cele două corporații au înființat chiar o firmă comună, Wingas, dedicată acestei activități. În 2015 firma a fost cedată rușilor, în urma unui schimb de active cu BASF.


Foarte interesant este ce au discutat Seele si Dragnea, la ceas de taina...La nici o zi după vizita lui, trei persoane din conducerea OMV Petrom au părăsit compania înainte de expirarea mandatelor. Între acestea se numără și Alexandru Maximescu, directorul diviziei Public and Regulatory Affairs din 2014, unul dintre cei implicați direct în negocierile pe marginea legii offshore. Surse din cadrul companiei ne-au relatat că, în urma acestei mutări, Seele își dorește să-l readucă în companie pe fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu. Acesta ar urma să se ocupe de relația cu statul român, în vederea tranzacției pe care Seele vroia să o discute cu Iohannis, dar nu a reusit, fiindu-i refuzata vizita la Cotroceni.

De ce ar fi interesat presedintele OMV, de numirea lui Nicolescu la conduerea filialelei din Romania? Un raspuns, mai mult decat satisfacator il gasim in biografia speciala care il face pe fostul ministru sa devina  un caz aparte în istoria guvernelor postdecembriste. Traseul acestui personaj debuteaza in 2014, cand Razvan Niculescu este mutat de la compania austriaca direct in Guvernul Victor Ponta, ocupand fotoliul de ministru al energiei, primind delegarea de se ocupa cu  renegocierea redevențelor cu operatorii din piață, inclusiv cu fostul său angajator. Dupa caderea guvernului in urma tragediei Colectiv, prin februarie 2015, când Nicolescu devenea consultant pentru Deloitte, compania scria într-un comunicat: „Cariera lui Răzvan Nicolescu a fost dintotdeauna legată de sectorul energetic, întrucât a lucrat atât pentru companii private cât și de stat.".

Intr-un mod destul de ciudat, succesorul tehnocrat al Cabinetului Ciolos, Victor Vlad Grigorescu l-a propus pe Nicolescu pentru distinctia "Steaua Romaniei", insa a fostv refuzat de presedintele Iohannis, fara ca motivele sa fie facute publice. De regula, un asemenea refuz este cauzat de informarile serviciilor secrete catre CSAT, cu privire la anumite actiuni indreptate impotriva Romaniei, incompatibilitati sau suspiciuni privind respectarea stricta a legalitatii in mandatele exercitate...

Despre activitatile dubioase ale fostului ministru Niculescu propunem acest articol: http://www.investenergy.ro/sedinta-tensionata-la-comisia-de-ancheta-anre-audierea-lui-nicolescu-dupa-cum-dictat-presedintele-iancu-care-sustine-ca-petrom-cerut-hg-care-discrimina-alte-companii/


Sa recapitulam: Razvan Nicolescu este adus in Guvernul Ponta de la conducerea OMV Petrom Romania in 2014, unde devine ministrul energiei pana in 2015, avand competente de negociere a redeventelor OMV catre statul roman, tinadu-se cont de faptul ca negocierile initiale, de la privatizarea companiei Petrom, in timpul regimului Nastase expirau dupa 10 ani. Nimeni nu a constatat atunci evidenta incompatibilitate. Faptul ca Nicolescu  a lucrat câţiva ani buni la Petrom, iar la Guvern a fost angajat pe post de ministru, timp de un an fiind cel care nu a marit redeventele companiei austrice catre statul roman, desi s-ar fi impus, contureaza clar un dosar penal pentru abuz in serviciu si conflict de interese, dar acesta nu s-a concretizat nici pana azi! Dar faptul ca Seele a negociat cu Dragnea revenirea acestuia in schema decizionala, ni se pare de-a dreptul revoltatoare!


Redevenţele Petrom au fost stabilite prin contractul de privatizare din 2004, semnat în timpul Guvernării Năstase şi sunt printre cele mai mici redevenţe din lume la extracţia hidrocarburilor, fiind cuprinse între 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. OMV Petrom, considerată cea mai profitabilă companie din România, a plătit, potrivit ANRM, în primele 9 luni ale anului 2013, redevenţe în valoare de 589,6 milioane de lei (134 milioane de euro) în condiţiile în care a avut anul trecut un profit de peste un miliard de euro. Compania face un lobby puternic pentru ca redevenţele să nu îi fie mărite. Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a fost  totodata si director de afaceri publice în cadrul OMV Petrom.