Predicatele Razboiului Psiho Energo Informational declansat de Federatia Rusa impotriva Romaniei

Cand ne referim la modalitatile Federatiei Ruse de a penetra tarile tinta, majoritatea dintre noi, interpretam oarecum eronat predicatele si actiunile serviciilor secrete, din cauza unor filtre induse, fie de lucrari de „specialitate”fundamental eronate, fie de cliseele filmelor cu spioni. In esenta, conform specialistilor pe spatiul ex-sovietic, Kremlinul foloseste doar 15% din fonduri, cheltuieli si personal uman in actiunile de spionaj, restul fiind un proces infinit mai complex, numit in limbajul de specialitate subversiune ideologica, cu sinonimele ceva mai populare: razboi psihologic si masuri active. 

Cand vorbim despre schimbarea perceptiei realitatii, necesara suversiunii, definim un camp de actiune psiho-emotional pe care specialistii rusi il ocupa treptat prin manipulare, dezinformare, propaganda si fake news. Axioma utilizata in acest complex mecanism al inselaciunii este urmatoarea: „In ciuda abundentei informatiilor nimeni nu este capabil sa ajunga la concluzii intelepte despre cum sa se apere pe ei insisi, familiile, comunitatea si tara lor.” 

Ceva mai brutal, am putea spune ca vorbim despre un lung si lent proces de spalare pe creier care se deruleaza trecand prin patru etape principale care devin baza Razboiului Psiho-Energo-Informational. Conform specialistilor, acest tip de modificare a perceptiei privind realitatea, dureaza intre 15-20 de ani, timp minim necesar pentru a educa/formata o generatie in tara tinta, expusa la ideologia promovata de catre Moscova. 

  1. DEMORALIZAREA: Presupune anihilarea standardelor morale, spirituale, valorice. „Un om care a fost demoralizat nu este capabil sa evalueze informatia adevarata.
  2. DESTABILIZAREA: Se concentreaza asupra domeniilor esentiale ale oricarui stat, economia, relatiile externe, stabilitatea sociala, sistemul de securitate si aparare.
  3. CRIZA: Griparea institutiilor statului si adancirea conflictuli dintre autoritate si cetateni.
  4. NORMALIZAREA: Este o expresie folosita din timpul propagandei sovietice. Cand tancurile Armatei Rosii s-au mutat din Cehia in 1968, Brejnev a spus: “Acum situatia cu fratii din Cehoslovacia este normalizata“.Acest lucru se va intampla cu orice stat care le permite politicienilor sa genereza criza, sa le promita oamenilor tot felul de avantaje si beneficii artificiale sa destabilizeze economia, sa elimine principiul competitei libere de pe piata si să instaleze un guvern autoritar de tip ‘big brother’ .
Si acum, sa dam putin cortina misterului la o parte si sa aruncam un ochi critic si sper lucid asupra modalitatilor operative ale Federatiei Ruse in Razboiul Psiho-Energo-Informational dus impotriva Romaniei, pornind de la lucrarea „Psihologia manipularii” de E.L Dotenko, al carei urmator citat este revelator: „Cineva care ne intreaba care este drumul spre Minsk, dar noi il orientăm in chip mincinos spre Pinsk: in acest caz nu e decat o minciună. Ar deveni manipulare daca el ar avea intentia de a merge la Minsk, dar noi am face astfel incat sa aiba dorinta de a merge la Pinsk”.


Intrucat KGB-ul nu s-a reformat, ci doar si-a schimbat numele in FSB, iar Rusia lui Putin a revenit de ceva timp la retorica URSS, strategii subversiunii ideologice nu au facut altceva decat sa substituie vechile teme ale comunismului sovietic ca singurul aparator al proletariatului de pericolul capitalist, cu unele adaptate contextului actual. Tema principala pe care Kremlinul o propaga in tarile tinta, deci evident si in Romania, membra NATO, UE , stat partener-strategic SUA este doctrina euro-asianista, traditionala, conservatoare si „i-liberala”, care se opune civilizatiei decadente nord-atlantice, imorala si hegemonica. Obervam cum predicatul „superioritatii” Rusiei conservatoatre si traditionale este promovat prin atacarea ideologica a „inferioritatii Occidentului decadent atat in spatiul virtual (Twitter, Facebook, siteuri conspirationiste) unde armatele de trolli genereaza dezbateri aprinse promovand mai mult sau mai putin subtil optiunile pro ruse, anti europene si cu precadere antiamericane. 

Fenomenul Fake News se deruleaza pe aproximativ 80 de siteuri romanesti si cu precadere pe postul de televiziune RTV, al carui patron, Sebastian Ghita a „defectat” la rusi, via Belgrad. Aceste instrumente care compun cele patru etape necesare subversiunii ideologice (demoralizare, destabilizare, criza si normalizare), care opereaza in România sunt folosite atat pentru recrutarea grupurilor de sprijin, grupurilor de influenta, atent pregatite si conditionate sa exercite presiuni asupra decidentilor cu scopul de a-i indeparta de la solutia obiectiva, cat si pentru conducerea dezbaterilor publice si mai ales in vedera descurajarii temelor critice la adresa regimului Putin 


Astfel, de exemplu a fost posibila articularea Partidului Romania Unita (PRU), extremist si populist, purtand fix aceeasi denumire cu partidul liderului rus, Partidul Rusia Unita. In 2016, PRU, fondat de acelasi Sebastian Ghita a incheiat un protocol de colaborare cu partidul „Zmiana” din Polonia, cunoscut datorita pozitiilor sale pro-ruse vizavi de razboiul din Ucraina si parteneriatului polono-american. Cu precadere, in Romania, predicatele Razboiului Psiho Energo Informational, vizeaza procedeul clasic din Manipulare si anume: metoda etichetării. Pe diferitele canale finantate de Federatia Rusa, statul roman este ilustrat ca fiind „sclavă/colonie a SUA”, care nu-si poate urmari propriile interese nationale. Ideea ca nu suntem altceva decat un stat periferic, lipsit de importanta si fundamental ocupat de colonistii nord-atlantici, parte din scenariul DEMORALIZARII, a fost intarita chiar intr-o declaratie a lui Vladimir Putin care a afirmat in legatura cu Scutul de la Deveselu: „Acesta nu este un sistem de apărare, ci face parte din potenţialul nuclear al Statelor Unite extins la periferie. În acest caz, periferia este Europa de Est. Oamenii care au luat decizia amplasării acestui scut trebuie să ştie că până acum au trăit într-un context calm, au fost protejaţi. Dar acum ne vedem obligaţi să găsim o cale de a neutraliza ameninţările care apar la adresa Federaţiei Ruse”. De aproximativ 3 ani, in Romania au fost activate zeci de „site-uri fantomă” cu stiri si analize ce abordează aceasta perspectiva anuntata de presedintele rus, la care se adauga teorii ale conspiratiei, ultranationalism, populism, dezbateri anti-UE, anti-NATO. Tinta o reprezintă publicul cu viziuni ultra-nationaliste, pentru crearea unor grupări de sprijin, mase de manevră care vor putea fi transformati la momentul oportun in „instrumente locale” sau „inamici din cetate”: agenti operativi, sau masă de manevra (care absorb fara discernamant orice tema li se pare atragatoare). 

Conform lui Nicolae Tibrigan, licenţiat în Sociologie la Universitatea din Bucuresti, absolvent al masterului de Studii de securitate din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucureşti: „În România, ca şi în întreaga zonă a Europei Centrale şi de Sud-Est, campaniile de dezinformare nu sunt constante, acestea intrând în acţiune în funcţie de contextul socio-politic din fiecare stat luat în parte. Întregul narativ variază în funcţie de tiparele psihosociale şi istorice ale ţărilor vizate. Obiectivul general constă în împiedicarea creării unui cordon strategic anti-rus al Noii Europe. Astfel, mişcările naţional-populiste din regiune precum şi diferendele dintre ţări sunt periodic analizate de diverşi politicieni, analişti, istorici şi jurnalişti ruşi angrenaţi în cadrul mecanismului de propagandă "


Cea mai activa unitate a Federatie Ruse in acest Razboi Psiho Energo Informational este Agentia „Sputnik”, compusa dintr-o retea de site-uri de stiri, radio-tv, sub patronajul direct al guvernul rus, prin intermediul holdingului media Rossia Segodnya („Россия Сегодня”). Varianta in limba romană a site-ului este operata de biroul de la Chişinău, inregistrat de „Rossiya Segonya” SRL si reprezentat de Vladimir Novosadiuc, iar prin intermediul firmelor detinute de sotia sa, Rita Ţvic, Novosadiuc controleaza si televiziunile Euro TV şi Alt TV. Practicand persuasiunea mascata, „jurnalistii”de la Sputnik nu fac altceva decat sa genereze confuzii in randul publicului din Romania şi R. Moldova referindu-se constant la teza ca cele doua tari sunt colonii ale Uniunii Europene si victimile planurilor militare expansioniste ale NATO. 

Alaturi de Sputnik activeaza o serie de site-uri precum: Departamentul Zamolxe România, Cuvântul Ortodox, Ştiripesurse.ro, Dailybusiness.ro, Meritocraţia.ro, News.russia.today.ro unde Imaginea UE este asimilata cu „oculta mondială”, fiind atacate „la pachet” şi alte instituţii financiare – FMI, Banca Mondiala, Organizatia Mondiala a Comerţului, NATO, cu scopul de a intensifica sentimentele eurosceptice şi a crea un curent constant anti-UE şi anti-NATO in Romania.