Biografia neglazurata a Patriarhului Kiril al Rusiei. Relatiile lui cu KGB si ale Patriarhului Daniel cu Securitatea

Cu ocazia anuntatei vizite a Patriarhului Kirill la Bucuresti, am aflat din cateva articole glazurate ca este un mare orator, un filosof, un mare prieten al lui Putin si gazda unei foarte spirituale emisiuni de televiziune, "Cuvantul pastorului", ca are o profunda viziune integralista si ca este deschis valorilor culturale ale Occidentului...insa cele mai relevante aspecte din biografia sa au fost foarte discret eludate si credem ca este foarte important sa-l cunoastem in profunzime pe cel care se auto-intituleaza "Pastorul Ortodoxiei".


In pasaport, se numeste Vladimir Gundyaev si in ciuda juramantului de castitate si saracie intru Hristos, este  miliardar, provine din temutul  KGB, s-a ocupat dupa 1990 cu  vanzări de tutun, alcool și carburanti si din cauza activitatilor sale, organizatiile non-profit au fost scutite de plata taxelor la stat. 

Kiril  este pasionat de jocuri la Bursa, curse auto, schi alpin și de reproducerea a rase exclusive de caini, detine vile in Elveția si este proprietarul unui penthouse, cu vedere la Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova. 

Patriarhul Rusiei a absolvit cu onoruri Academia spirituala de la Leningrad in 1969. Un an mai tarziu a obtinut diploma de master, devenind  secretar personal al Mitropolitului Nicodim, Directorul de Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse.


In 1972 este racolat de KGB si primeste numele de cod "Mihailov" . Din acel moment,  Kiril a devenit fata Bisericii Ortodoxe in toate calatoriile dinOccident. Kirill/Gundyaev/Mihailov a devenit apoi mult mai implicat in relatiile BOR cu tarile din Orientul Mijlociu, iar in 1975, la un forum in Nairobi, a aparat Uniunea Sovietica si a blamat scrisorile disidentilor, facand declaratii istorice precum ca oamenii de credinta nu au fost niciodata persecutati si nu au existat abuzuri ale drepturilor omului bazate pe religie in  URSS.

In 1991, anul în care Uniunea Sovietica s-a destramat, Kiril devine.mitropolit si incepe sa dezvolte afaceri, mai degraba profane, decat lucrari duhovnicesti.  In 1996 a devenit  membru al consiliului de administrație al bancii „Peresvet”, responsabil pentru deservirea intereselor financiare ale Bisericii Ortodoxe Ruse. Infiinteaza organizatia non-profit "Nikita"prin care deruleaza importuri de tutun si alcool, ajungand sa detina o avere de peste 4 miliarde de dolari.

Patriarhul Kiril s-a implicat activ si in conflictul din Ucraina, sustinand necesitatea salvarii rușilor din afara graniților Rusiei in aceeași termeni in care vorbea Hitler in 1938 despre necesitatea salvarii nemților.  Apologia razboiului promovată de Patriarhia Moscovei s-a facut in temeiurile asa-numitului Sobor Rusesc Popular Mondial (SRPM), o entitate stranie din punct de vedere bisericesc, dar pe care o prezideaza Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril. 


Iată cum este definita această entitate paracanonică pe site-ul Patriarhiei Moscovei: ”Soborul Rusesc Popular Mondial (SRPM) este cel mai însemnat for civic din Rusia. El există din 1993 și în decursul anilor este platforma civică și locul de întîlnire a oamenilor care, indiferent de vederile politice, sînt uniți de un singur țel – grija pentru prezentul și viitorul Rusiei, are un rol însemnat în formarea societății civile. La ședințele lui participă tradițional reprezentanții tuturor ramurilor puterii statale, liderii asociațiilor civice, liderii organizațiilor religioase tradiționale din Rusia, conducători de armată și ai altor structuri de forță a Federației Ruse, profesorii și studenții celor mai mari instituții de învățămînt din țară, savanți și oameni de cultură, delegați ai comunităților ruse din străinătatea apropiată și îndepărtată, mulți reprezentanți ai tineretului”.


La Bucuresti s-a anunțat ca  urmează sa vina in vizită patriarhul rus Kiril. Va fi prima vizită a unui cap al bisericii ortodoxe ruse în Romania dupa caderea comunismului, la invitatia Patriarhului Daniel.

Cei doi au biografii aproape identice si un parcurs asemanator in perioada regimului comunist. Kiril, la fel ca patriarhul Daniel, a petrecut timp îndelungat in afara tării, a calatorit mult, a stabilit numeroase contacte cu prelati ortodocsi stabiliti în Occident si a urcat rapid ierarhiile din interiorul bisericii. Datorita acestor succesiuni de fapte, Kiril a fost acuzat ca este ofiter acoperit al  KGB/FSB, iar Daniel ca ar fi avut legaturi cu Securitatea. Inainte sa fi împlinit 30 de ani, Kiril a fost trimis de Moscova la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva. In aceeași perioada,  Daniel preda la Institutul Ecumenic din Elvetia, unde ajunsese director adjunct. 




De la caderea comunismului, patriarhii celor mai mari doua biserici ortodoxe din lume, cea rusa si cea romana, nu s-au mai intalnit niciodata. Patriarhul Kiril al Rusiei are 70 de ani, iar Daniel 66. Kiril este șeful bisericii ruse din 2009, iar Daniel al Bisericii Ortodoxe Române din 2007. Nu au existat întâlniri oficiale între cei doi, dar bisericile sunt în contact permanent.