Ascensiunea oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc este legata de FSB, de Ion Iliescu si Traian Basescu

Ascensiunea lui Vladimir Plahotniuc, este foarte strans legata de faptul ca Ion Iliescu, pe cand era presedintele Romaniei si marele protector al retelelor FSB, articulate si dezvolatate, dupa Mineriada din 13-15 iunie 1990, l-a recomandat pe pe oligarhul de astazi ca  "demn reprezentant al investitiilor romanesti in Republica Moldova"


Intre 2004-2007, Plahotniuc isi dobandeste porecla de "Abramovici de Moldova", prin acapararea Victoriabank, a postului Prime TV, celui mai luxos hotel din Moldova, "Nobil", hotelului "Codru" din Chisinau,  companiei de asigurari "ASITO", clubului de noapte "Drive",  mai multor radiodifuzori din Republica Moldova, altor patru canale de televiziune: Publika TV, Prime TV, 2 Plus si Canal 3 si  a trei posturi de radio: Publika FM, Maestro FM şi MUZ FM.

Plahotniuc a fost folosit ca si canal de comunicare intre Iliescu si Voronin, in timpul mandatelor prezidentiale ale celor doi.Dupa castigarea alegerilor din 2004, nou presedinte, Traian Basescu l-a preluat pe mogulul moldovean si la scurt timp, il recomanda Uniunii Europene, pe comunistul Voronin, pe care il caracteriza ca: "pro -european si deschis valorilor economiei libere"


Vlad Plahotniuc este un produs al serviciilor secrete rusesti, dar care insa, a fost introdus si in angrenajul operatiunilor SIE, pe filiera veche, dar inca functionala, a nucleului KGB, din DIE. Biografia lui, ca la mai toti ofiterii acoperiti, are o dimensiune oficiala, amanuntit construita pentru a-l pune intr-o lumina extrem de favorabila, filantrop, investitor strategic, patriot moldovean si un prieten al Romaniei, cu simpatii pro europene, dar care este respectat si stimat in Federatia Rusa, datorita investitiilor si a relatiilor economice dintre firmele sale si cele rusesti si o latura ascunsa, invaluita in mister si multa intriga.

Prima pozitie  importanta al lui Vladimir Plahotniuc s-a concretizat in  2001, cand a devenit director comercial al grupului Petrom Moldova. In mai putin de doi ani, ajunge director general al Petrom Moldova, unde a ramas pana in 2010, cand s- a decis sa intre in politica. In 2011, renunta si la pozitiile sale din Consiliul de Administrare a Băncii Centrale Victoriabank, una dintre cele mai mari banci din Moldova.


In actele oficiale si in multele sale declarartii de avere, Plahotniuc nu corespunde, in nici un fel, portretrului de oligarh, mogul media, agent secret si miliardar, asa cum este descris de jurnalisti si  de diversi ofiteri de informatii. Iata cum arata declaratia lui de avere din 2014: " Un apartament de 243 de metri patraţi, situat în centrul Chisinaului, doua garaje si trei automobile Mercedes. Pachetul total de actiuni al  companiei – Prime Management SRL care a produs la nivelul anului in curs   venituri in valoare de 34 de milioane de lei moldoveneşti (aprox 7,8 milioane de euro)."

Presa de investigatie din Moldova si Romania a prezentat documente si dovezi care demonstreaza un adevarat paienjenis care ascunde vederii opiniei publice, afacerile oculte si implicarea lui in operatiuni specifice Serviciilor Secrete si a Razboiului Informational.

Iata pe scurt, o sinteza a activitatii conspirate a celui mai influent om din Republica Moldova:

  • Societatea Prime Management a fost înfiinţată în septembrie 2010, cu doar două luni înainte ca Plahotniuc să devină, peste noapte, cap de listă al Partidului Democrat din Moldova (PDM) 
  • Hotelurile, posturile de televiziune, agenţiile de publicate controlate până atunci de Plahotniuc au fost preluate de un holding administrat de un off-shore olandez.
  • Sediul declarat al Prime Management coincide cu sediu fundaţiei filantropice „Edelweiss” şi cu sediul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova – ambele organizaţii înfiinţate şi asumate de Plahotniuc. Aceste trei sedii au adresa în Chişinău, pe Bulevadrul Dimitre Cantemir 1/1. În acte, aceast bloc cu o suprafaţă de 5.200 de metri pătraţi aparţine firmei Finpar Invest, fondată de sora lui Plahotniuc şi administrată în prezent de unul dintre oamenii de încredere de-ai lui Plahotniuc, Ghenadie Sajin, care administrează mai multe dintre afacerile politicianului. Sajin este cumnatul fostului procuror general, Valeriu Zubco.
  • La parterul acestui imobil din Bulevardul Cantemir este o filială Victoriabank, precum şi biroul Petrom Moldova, cele două mari companii conduse de Plahotniuc până în 2010-2011, iar la această adresă şi-au declarat, în trecut, sediile şi compania Finpar Invest, Casa Media, Telefe M Internationa, Media Production. 
  • În aceeaşi clădire de birouri din Bulevardul Cantemir au sediile şi alte două firme, deţinute de un coleg de partid de-ai lui Plahotniuc. Acolo are sediul şi firma Novensys Corporation SRL, înfiinţată de o societate cu acelaşi nume din România. Această firmă îi aparţine lui Ştefan Mărginean, fost colonel în Securitate şi proprietar al grupului Metanef.
  • Societatea Finpar Invest deţine terenul pe care a fost construit cel mai luxos hotel din Chişinău, Nobil, situat în centrul capitalei Moldovei.
  • De când a intrat în politică, în 2010, afacerile lui Plahotniuc au trecut, rând pe rând, în proprietatea holdingului olandez OTIV Prime Holding B.V. Numele, reprezintă iniţialele celor patru membri ai familiei Plahotniuc: Oxana (soţia), Timofei (fiu), Inochentie (fiu) şi Vladimir.
  • Holdingul OTIV Prime Holding B.V. include acum alte cinci companii - OTIV Prime Services B.V., OTIV Prime Media, OTIV Prime Hospitality B.V., OTIV Prime Financial B.V. şi OTIV Prime Real Estate B.V. În Moldova, prima dintre companiile de sub umbrela holdingului olandez – OTIV Prime Services B.V. apare ca societate fondatoare a patru firme: Top Galeria (expoziţii), Axa Broker, Argus-Teh (montare a sistemelor automate de semnalizare şi stingere a incendiilor) şi Argus-S (servicii de pază şi protecţie). Argus-S este firma care-i asigură cei patru bodyguarzi care-l însoţesc pretutindeni pe Plahotniuc şi care lucrează pentru celalalte companii controlate de Plahotniuc.
  • Firma a ajuns în vizorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (echivalentul din Moldova al SRI) pentru că ar fi organizat operaţiuni de filaj ilegale, precum şi că a interceptat convorbirile telefonice ale unor demnitari. Directorul firmei Argus-S este finul lui Plahotniuc, Dorin Damir. Administratorul societăţii este Valentin Mejinschi, fost ministru de Interne al Republicii Moldova şi fost director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţie, instituţie devenită între timp Centrul Naţional Anticorupţie (echivalentul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România). 
  • O altă companie din holdingul olandez, OTIV Prime Media B.V., figurează în registrele Camerei Înregistrării de Stat (echivalentul Registrului Comerţului de la noi) drept fondatoare mai multor dintre companiile care administrează trustul media controlat de Plahotniuc. OTIV Prime Media B.V. a înfiinţat în Moldova firma Media Production SRL (fondatorul postului TV Canal 3, dar şi al mai multor emisiuni difuzate la „Prime TV”), Telefe M International SRL (fondatorul postului TV 2 Plus), Prime TV SRL (proprietarul posturilor Prime TV şi Prime FM), 24h SRL (fondatorul portalului de ştiri 24h.md). OTIV Prime Media B.V. este totodată şi fondatoarea agenţiilor de publicitate Angel-S (acelaşi nume l-a avut şi compania moldo-americană înfiinţată de Plahotniuc în anii 90) şi Casa Media, deţinătoarea drepturilor exclusive de vânzare a publicităţii de la posturile Prime TV, 2 Plus, Canal 3, Publika TV.
  • OTIV Prime Hospitality B.V. este fondatoarea firmelor Codru Hospitality (care deţine hotelul Codru, de patru stele, din centrul Chişinăului), şi Nobil-Club – care deţine hotelul Nobil, ridicat pe terenul care aparţie firmei înfiinţate de sora lui Plahotniuc. Între timp, hotelul Codru – a cărui privatizare este considerată una dintre cele mai păguboase din Moldova – a trecut în proprietatea Finpar Invest. Tot această ramură a off-shore-ului olandez se ocupă şi de clubul Drive, despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparţine.
  • OTIV Prime Financial B.V. (redenumită în 2013 Generashon Financial B.V.) deţine acum pachetul de 26,75% de acţiuni în cadrul Victoriabank pe care îl deţinea anterior Plahotniuc.
  • Compania Nobil Air a fost controlată de Vladimir Plahotniuc tot prin sora sa, Vera Morozan, însă înainte de a fugi în Turcia, miliardarul Ilan Shor a afirmat faptul că el este proprietarul Nobil Air, negând însă că ar fi prieten sau partener de afaceri cu Plahotniuc. Toate informaţiile strânse până acum despre „jaful secolului”, inclusiv un raport realizat de o firmă americană de audit, îl indică pe miliardarul Ilan Shor drept principalul arhitect al schemei prin care au fost golite vistieriile a trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. 
  • După ce companii controlate de Shor au cumpărat pachete majoritare de acţiuni în cadrul acestor trei bănci, instituţiile de creditare au acordat împrumuturi uriaşe unor companii dubioase, cu acţionariat din zona offshore. După ce banii au fost plimbaţi, prin conturi letone, către alte societăţi off-shore, înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong – societăţi înfiinţate de alte companii offshore cu doar câteva luni înainte, ei ar fi ajuns, până la urmă, în contul unor firme din Rusia, unde se bănuieşte că s-ar afla şi adevăraţii beneficiari ai tunului. 
  • Băncile letone folosite pentru această operaţiune sunt implicate şi într-o uriaşă schemă de spălare de bani, prin care oameni de afaceri din Rusia - printre care şi Igor Putin, vărul lui Vladimir Putin - ar fi trimis în Europa 20 de miliarde de dolari. 
  • Anchetele ulterioare au scos la iveală o sumedenie de legături între Plahotniuc şi „jaful secolului”.O investigaţie publicată în mai de Business New Europe, bazată pe raportul întocmit de compania de audit Kroll asupra devalizării celor trei bănci, dar şi pe documente furnizate de o instanţă londoneză, arată că mai multe firme-paravan înregistrate în Scoţia au fost implicate în devalizarea băncilor moldoveneşti, la sfârşitul anului trecut. Aceleaşi societăţi din Scoţia au fost folosite în trecut de oligarhul Vladimir Plahotniuc în operaţiuni de tip „atacuri raider”.
  • Investigaţia arată că trei firme-paravan folosite pentru „sifonarea” cel mai probabil către Rusia a unui miliard de dolari din trei bănci moldoveneşti, în noiembrie 2014, au fost folosite în trecut de Vladimir Plahotniuc, cel mai bogat moldovean şi fost prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, în operaţiuni de preluare ilegală a unor active şi companii, cunoscute drept „atacuri raider”. 

Presa din SUA a scris nenumarate articole privind  implicarea lui Vladimir Plahotniuc în „jaful secolului” şi investigaţia lansată în acest sens în SUA.  FBI vrea sa-l acuze pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al PD, că a coordonat frauda bancară. Impotriva lui Plahotniuc,  în faţa autorităţilor americane, a dat declaratii si a depus dovezi, un fost şef din cadrul Centrului Anticorupţie din Moldova, Mihail Gofman.


Implicarea SUA în ceea ce se crede a fi o operaţiune a crimei organizate privind ţintirea finanţelor publice ale Republicii Moldova ar putea duce la emiterea în lunile următoare a unor mandate de arestare,  eventual, pentru însuşi Plahotniuc. Mihail Gofman a activat ca şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA timp de 11 ani şi a fost demis în aprilie 2014, chiar înainte ca fraudele masive din sistemul bancar să iasă la suprafaţă. „Întregul sistem a fost fraudat de Plahotniuc, cu Vlad Filat în colţul lui", spune Gofman despre fostul premier moldovean,  care a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Vlad Plahotniuc a fost vizat  si de o anchetă a autorităților din România, pentru utilizarea unei identități false. Asta după ce în perioada noiembrie 2009 - mai 2011, liderul Partidului Democrat a folosit pe teritoriul Republicii Moldova - numele Vladimir Plahotniuc, iar pe teritoriul României - numele Vlad Ulinici şi Vladimir Ulinici. După ce au investigat cauza, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolul 293 din Codul Penal al României – falsul privind identitatea, responsabilii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea au remis dosarul intentat pe numele lui Plahotniuc procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de la București. După câteva luni de cercetări, procurorul care s-a ocupat de acest caz a clasat dosarul pe motiv că infracţiunea cu pricina, ce se pedepseşte penal în România, nu este prevăzută în legislaţia penală a Republicii Moldova.

Autoritatile judiciare ale regimului Traian Basescu, s-au facut ca nu inteleg ca, de vreme ce Vlad Plahotniuc are cetățenie română, folosirea unei identitati false se pedepseste pe teritoriul Romaniei, prin urmare, putea fi retinut si judecat. 

 În 2012, Plahotniuc  a fost monitorizat de Interpol, pentru presupuse activități de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată și spălare de bani”. Iar, in iunie 2015, fostul premier Ion Sturza a declarat în cadrul unei emisiuni politice televizate că „Republica Moldova este un stat capturat, și este controlată de Plahotniuc, iar lucrurile în țară ar putea degrada și mai mult”. 


 Pe 13 ianuarie 2016 majoritatea parlamentară nou-formată l-a înaintat pe Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru, însă, Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins candidatura lui cu motivația că „există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”.