Felix Stroe: Biografia unui nomenclaturist racolat de Securitate si reconvertit dupa 1990 in locotent al Mafiei din Constanta

Monstrosul balaur comunistoid, care stapaneste Romania de peste un sfert de secol, are inca o miraculoasa capacitate de a se regenera. Iata ca, dupa ce procurorii DNA au reusit sa taie doua dintre capetele hidoase de la Constanta: Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, Leviatanul continua sa rasufle otravit peste bietii locuitori din orasul port, prin gura plina de halena a lui Felix Stroe, de la v(R)aja Constanta, ridicat la rangul de baron local, de regele stirb al PSD-ului, Liviu Dragnea. 


Soldat disciplinat al Mafiei din Constanta, Felix Stroe si-a inceput urcusul spre varful deciziei prin frauda, escrocherie, trafic de influenta, abuz in serviciu, spalare de bani si coruptie. Buzunarele au inceput sa i se largeasca, primind sume ametitoare de la bugetul de stat. Fiind protejat de talismanul cu trei trandafiri in care s-au intepat romanii, timp de 26 de ani, Stroe s-a remarcat prin privatizarea frauduloasa a santierului Naval de la Midia, prin castigarea monopolului in distributia de paine pentru penitenciare si unitati militare, prin impunerea unor firme de transport si taximetrie in tot judetul. Din 2003, conduce SC RAJA Sa, cel mai mare operator regional de ape menajere , ca o recompensa fata de contributia sa la bunastarea imperiului mafiot condus de tripleta toxica: Mazare-Constantinescu-Strutinsky, iar din iunie 2015 a ajuns presedintele PSD Constanta.

(Felix Stroe) 

Evident, cheia descifrarii succesului sau in politica si afacerile postdecembriste este ascunsa in biografia sa din perioada comunista. Felix Stroe a fost racolat de Securitate inca din 1972. Conform notei de constatare cu nr DI/I/2642, de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Stroe a primit indicativul „Dan” si a fost insarcinat sa-si toarne colegii de liceu. Iata o mostra de delatiune, din dosarul sau de informator: „Informez că în anul II C, Lic. B.P. Hașdeu învață elevul K.C. Despre acesta cunosc în ultimul timp că s-a despărțit de anturajul în care trăia și cred că nu a mai audiat emisiunile postului de radio ”Europa Liberă”. În ultimul timp a fost ocupat cu învățătura fiind corigent la două obiecte, fiind rar văzut în oraș cu prietenii”; Informez că P.V. este elev în anul II la Liceul Eminescu. Despre acesta cunosc că are o comportare normală, nu l-am văzut în anturaje dubioase și discuțiile pe care le-am avut cu acesta nu s-au referit cu nimic la emisiunile ”Europei Libere” precum nici alte comentarii cu caracter politic. Știu că tatăl său este ofițer”. 

Actualul baron de Constanta si fostul turnator Felix Stroe, dupa absolvirea liceului B.P Hasdeu din Buzau a devenit student-informator al Academiei Navale Mircea cel Batran, terminand ca sef de promotie in 1978. Timp de 13 ani, a fost ofiter activ in cadrul Marinei Militare. Un aspect ocultat din biografia sa oficiala, il plaseaza ca membru al Consiliului Politic Superior al Marinei Militare, unul dintre departamentele politice ale Ministerului Apararii Nationale, condus la acea vreme de Ilie Ceaușescu, fratele fostului dictator comunist. Din documentul oficial nr. 277-II, aflat in arhiva fostului Comitet Central al PCR, denumit „Nomenclatura – Comitetul Central al Partidului Comunist Roman„  menţionat in lucrarea reputatilor istorici Gheorghe Buzatu, Stela Acatrinei şi Gheorghe Acatrinei, aflam ca secretarii, secretarii adjuncti si membrii birourilor Consiliului Politic Superior al Forțelor Armate faceau parte din nomenclatura PCR. Intr-unul dintre rarele sale momente de sinceritate, Felix Stroe recunoaste intr-un interviu acordat presei locale: „Da, am lucrat in Consiliul Politic al Marinei Militare. Am fost repartizat cu mandat intr-un regiment de nave torpiloare. Dupa doi ani de zile, pentru ca toate notarile mele de serviciu erau excepționale, am fost chemat de comandantul Marinei Militare si de secretar, amiralul Musat si amiralul Petre George și m-au numit in Consiliul Politic al Marinei Militare, responsabil cu munca de tineret”. 

Dupa evenimentele din 1989, Felix Stroe se descotoroseste de hainele militare, se leapada de gradele de la securitate si se deghizeaza intr-un prosper intreprinzator, deruland afaceri de succes in domenii precum turism, comert, productie industriala si alimentara. Oare ce blestem greu apasa pe soarta constantenilor de au fost condamnati la saracie, mizerie si lipsa de perspectiva, prin deciziile infractionale ale unor sacali politici veniti din alte regiuni ale patriei ? Radu Mazare, un bucurestean avea sa conduca timp de 15 ani, primaria din Constanta; Nicusor Constantinescu, din Ploiesti a ingenuncheat Consiliul Judetean, mai bine de un deceniu; Sorin Gabriel Strutinsky, nascut la Botosani a gestionat afacerile famigliei constantene, timp de 20 de ani, iar astazi Felix Stroe din Buzau continua ruinarea orasului-port… 

(Ion Dumitrache) 

Formidabilul succes al lui Stroe este direct legat de ingineriile financiare care i-au imbogatit pe fostii nomenclaturisti si securisti prin tranzactiile controversate, derulate in perioada anilor ’90. Astfel, impreuna cu Ion Dumitrache, participa la achizitionarea unui pachet de actuni detinut de SIF Transilvania la SC Santierul Naval Marea Neagra SA, pentru care plateste suma de 4 mlioane de dolari, printr-un credit obtinut de la BCR, banca de stat la acea vreme. In 1995 cumpară un teren intravilan de 1500 mp in orașul Ovidiu, un teren intravilan de 200 mp in municipiul Constanta, un teren intravilan de 3800 mp in comuna Siriu din Buzău unde ridica, in același an, si o casa cu o suprafata de 150 mp. In 1999, anul privatizarii Santierului Naval Marea Neagra (care face parte din Complexul Industrial Midia Navodari), Felix Stroe a mai construit un imobil in Constanta, cu o suprafata de 400 mp. Dupa ce s-a imbogatit substantial din afaceri cu grau, paine, din transport si comert, avand exclusiv contracte incredintate direct cu institutii ale statului, Felix Stroe este impus de PSD, la conducerea SC. RAJA Constanta, in 2003. 

Unul dintre evidentele abuzuri care i se pot imputa fostului nomenclaturist PCR si turnator la Securitate este transformarea Regiei Autonome Judetene de Apa intr-o agentura de propaganda electorala in favoarea social democratilor. In fiecare scrutin electoral, angajatii RAJA au fost acuzati ca si-au indemnat abonatii sa voteze pentru Radu Mazare si Nicusor Constantinescu. info-sud-est-raja In schimbul serviciilor electorale, baronul expandat, Nicusor Constantinescu, facea presiuni, mai ales in randul primarilor pesedisti, determinandu-i sa cedeze serviciul public de alimentare si distributie a apei catre regia condusa de Felix Stroe. Ca o dovada a excelentei colaborari dintre Stroe si tripleta infractionala Mazare-Constantinescu-Strutinsky, sta si faptul ca din 2003, de la inceputul activitatii in cadrul RAJA, si pana astazi, Felix Stroe a devenit acționar in alte sase societati si a achiziționat mai multe terenuri, cu suprafete semnificative. 


Dupa cum am putut constata pana acum, Felix Stroe este asociat in mai multe firme, cu Ion Dumitrache, un alt veteran al afacerilor postdecembriste de succes, cel care, de altfel, se ocupa si in prezent de afacerile fostului nomenclaturist/turnator. In 2011, Dumitrache a aparut intr-un top al Revistei Forbes, cu o avere estimata la 8-9 milioane de euro. In companiile conduse de Ion Dumitrache, fost consilier județean din partea PSD, vicepreședinte al partidului, este asociat si tatal deputatului social-democrat Cristina Dumitrache, omul de casa al lui Nicusor Constantinescu. Datorita relationalului, firmele sale au derulat numeroase contracte cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanța, institutie aflata în subordinea Consiliului Judetean Constanta. Mai mult decat atat, in ultimii ani, Ion Dumitrache, asociat cu Felix Stroe, a avut monopol in furnizarea medicamentelor pentru DGASPC.

(Decebal Fagadau si Radu Mazare) 

Dupa arestarea celor trei muschetari interlopi ai Constantei: Mazare-Constantinescu-Strutinsky, lui Stroe i-a revenit misiunea de a mentine la pupitrul de comanda pe toti oamenii mafiei. Astfel ca, PSD-ul condus in teritoriu de Felix Stroe il sustine la alegerile locale din 2016 pe viceprimarul si mana dreapta a lui Mazare, Decebal Fagadau. Iata ce spune nou baron despre locotentul clanului Mazare: „Un om foarte tanar ca Decebal Fagadau, care are foarte multe idei în cap, caruia nu i s-a permis sa le aplice și pe care il voi sprijini sa facem un oraș pentru constanteni cum nu e altul în Romania. Personal cred, am convingerea ferma, ca in momentul de fata PSD nu poate sa aiba un candidat mai bine pregatit, mai competent și mai optim pentru noi, pentru viitorul orașului Constanta”. 

(Catalin Voicu)

Un alt aspect din biografia lui Stroe, pe care acesta l-ar fi dorit uitat este chemarea sa la DNA, in calitate de martor in dosarul penal care-l privea pe senatorul PSD, Catalin Voicu. In 2010, pe cand era directorul Regiei de Apa Constanta, Felix Stroe, a fost audiat ”pentru posibilele infractiuni savarsite de senatorul PSD Alexandru Mazare, (fratele lui Radu Mazare, n.r.) in dosarul Voicu”. Tripleta toxica de la malul Marii: Mazare-Constantinescu-Strutinsky, ca recompensa pentru „disciplina tacerii”(OMERTA), de care a fost capabil Stroe, in fata procurorilor DNA l-au lasat la conducerea judetului Constanta. Insa locuitorii ar trebui sa stie, ca domnia sa nu reprezinta altceva decat o interfata prin care MAFIA constanteana sa-si continue nestingherit operatiunile de jefuire a banului public