Homosexualitatea de la subiect tabu/ilegal la dreptul de autodeterminare sexuala. Studiu de caz de la imposibil la legal prin tehnica "Fereastra Overtone"

Conform acestei teorii, numita Fereastra Overtone, pentru fiecare idee sau problema, in societate exista o asa-numita fereastra de oportunitati. In cadrul acestei ferestre, ideea poate (sau nu) sa fie discutata pe larg, sustinuta deschis, promovata, se poate incerca legalizarea ei. Fereastra e mutata, schimband paleta posibilitatilor de la o faza de NECONCEPUT, complet straina moralei publice, total respinsa, pana la faza de POLITICA CURENTA, care e deja discutata pe larg si adoptata de constiinta populara si sustinuta prin lege .


Joseph P.Overtone a fost vicepresedintele Mackinak Center for Public Policy si a teoretizat cei 6 pasi esentiali in transformare unei idei problema, imposibil de digerat in societate, in lege unanim acceptata.

Iata cum NECONCEPUTUL poate deveni o IDEE CURENTA:
  1. Inacceptabil – nu se poate deschide nici o discutie despre subiect. E complet impotriva oamenilor/organizarii societatii/vietii (cum o vedem in momentul acela) 
  2. Radical – se poate discuta despre idee, dar in continuare suntem ferm impotriva ei. 
  3. Acceptabil – se observa aparitia parerilor pro-idee tocmai la oameni importanti in societate (formatori de opinie, VIP-uri, exemple de oameni bine vazuti). Analistii sociali de la TV, radio, internet zgandaresc discutiile despre respectiva idee si ofera alternative pro-idee. 
  4. Rațional – se formeaza pareri pro si contra bazate pe argumente. Argumentele pro sunt bine construite si inoculate in mass-media (adica se creeaza un context pentru asta). Pentru exemplul “acceptarea educatiei alternative” se vorbeste mult despre situatia dezastruoasa a educatiei de stat, despre imposibilitatea continuarii in forma actuala, despre exemple reusite ale altora, etc. 
  5. Popular – mass-media abunda de discutii despre respectiva idee. Se emuleaza o emotie pro-idee. Multi suntem de acord cu ea pentru ca ne plac argumentele pro, iar oamenii de incredere care le furnizeaza au o imagine buna.
  6. Politică – momentumul creat trebuie fructificat. Societatea e pregatita pentru ultimul pas: legiferarea. Se fac drafturi de legi, se pun in dezbatere publica, se voteaza.

Sa luam de exemplu Acceptarea oficiala a homosexualitatii:
  • acum 50 de ani era complet in afara discutiei. Categoric. 
  • acum 30 de ani era aspru vazuta, dar, totusi, discutia nu era radical inchisa.
  • acum 15 ani destul de multe personalitati dezvaluiau orientarea lor spre homosexualitate si erau priviti cu ingaduinta. Discutia deja era acceptata, nu mai era inchisa. 
  • astazi deja e legala in USA si in alte state europene. 
Strategia se bazeaza pe patru predicate principale:
  1. logica & fapte
  2. apeleaza la moralitate (ce e bine si ce e rau) 
  3. apeleaza la emotii 
  4. evenimente, greseli, dezinformari
Un politician/lobbist simte starea natiunii, stie ca nu poate forta oamenii sa creada o idee. Stie ca argumentele nu sunt suficiente si atunci accepta situatia asta. Incepe sa mute fereastra Overton spre ce doreste, dar, si asta e cel mai important lucru, ii lasa pe oameni sa decida singuri mersul lucrurilor. Incepe transformarea subtila si sofisticata a IMPOSIBILULUI in LEGE! 



Sudiu de caz: HOMOSEXUALITATEA de la hula, blestem, caz penal la legiferarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex:

Sa incepem cu o anecdota foarte plastica:

Un barbat se prezinta precipitat la serviciul pasapoarte.
- As dori in regim de urgenta un pasaport, vreau sa plec maine din tara
- Nu aveti nevoie de pasaport in Uniunea Europeana
- E prea aproape Europa, eu vreau sa plec la capatul lumii
- Asa departe, pai, de ce?
- Din cauza politicilor fata de gay...
- Cum asa?
- Pai, sa va explic: Pe vremea legionarilor ii impuscau, Antonescu ii trimitea in lagare, Gheorghiu Dej ii baga la puscarie, Ceausescu ii interna la balamuc, de la Iliescu la Iohannis au fost lasati in pace si au primit drepturi
- Ok, si atunci?
- Mi-e teama sa nu devina obligatorie!


Si acum sa parcurgem cei 6 pasi descrisi de Overtone:   

1. Inacceptabil: Intr-o societate bazata pe valorile iudeo-crestine, homosexualitatea este condamnata, prin distrugerea oraselor Biblice Sodoma si Gomora, vinovate de toate viciile contra Naturii.
2. In lume antica, multi filosofi, mai ales din vehea Elada erau Homosexuali, iar cele mai frumoase poezii erau scrise in Insula Lesbos. Socrate a fost acuzat de corupere de minori si de rele moravuri.
3. Marii creatori de moda, dar si foarte multi artisti sunt homosexuali, sunt sensibili si foarte creativi.
4. Daca este iubire, ce mai conteaza sexul. Pana si Papa Francisc discuta despre lipsa granitelor in iubire. Doi homosexuali decenti si cu situatie materiala pot creste un copil mai bine decat o familie dezbinata de alcool si violenta.
5. La Eurovision castiga "Conqita Wurst"( Pasarica Carnacior) cu majoritatea voturilor din tarile participante.
6. Partidele de stanga, de inspiratie neo-marxista propoveaza legi in favoarea casatoriilor homosexuale. Unele tari le aproba si discutiile divid diversele societati traditionale.

Iata cum Fereastra Overton poate face IMPOSIBILUL sa devina LEGE.