Impostura "princiara": biografia neromantata a cuplului Paul de Romania, printesa Lia

„Cel mai scandalos, murdar si sordid divort din istoria orasului San Francisco", comenta cotidianul "The Examiner". "M-a costat 15 milioane de dolari", declara Melvin Belli despre fosta sotie cu numarul patru, pe care o supranumise, intre timp, "La Trampa". 

In 1991, presa tabloida din SUA se delecta cu divortul marelui avocat Melvin Belli de mult mai tanara sa sotie, Lia Triff. Cei doi s-au casatorit in 1971, ea avea 25 de ani, el 64. Ea, frumoasa, senzuala si extrem de erotica. El, celebru, milionar si foarte influent in cele mai inalte medii.

 (Melvin Belli, Lia Triff si fiica acestora)

Melvin Belli i-a avut printre clienti pe Jack Ruby, cel care l-a impuscat pe Lee Harvey Oswald, presupusul asasin al lui JFK, pe Eroll Flyn, Mae West, Lana Turner si Zsa Zsa Gabor, celebre vedete hollywoodiene, a intermediat tratativele dintre URSS si Corea de Sud dupa ce un avion de vanatoare sovietc a doborat un aparat de line coreean in 1983.Dupa un mariaj lung si plin de peripetii, presarat cu orgii sexuale si petreceri pline de cocaina, cei doi divorteaza, iar Lia Triff se recasatoreste in 1995 cu Paul Lambrino, fiul lui Carol Mircea Lambrino, nepotul lui Carol al II-lea.

(Melvin Belli) 

Paul Lambrino a fost folosit de puterea de la Bucuresti, la inceputul anilor '90, ca o "contrapondere" la Regele Mihai, intr-o campanie machiavelica vizand discreditarea ideii de monarhie. FSN –istii se temeau pe atunci de revenirea in tara a regelui Mihai si in timp ce fostului suveran i se interzicea accesul in tara si era numit de Ion Iliescu "cetateanul Mihai Hohenzollern", Paul Lambrino se bucura la Bucuresti de toate onorurile.


Lambrino, cetatean britanic si francez a venit in Romania la inceputul anului 1990, ca reprezentant al unei fundatii culturale romano-franceze, care va deveni, mai tarziu, "Fundatia Paul de Romania". Era primit de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, si de Ion Iliescu, gratulat cu apelativul "Alteta Regala" desi, pentru Casa de Romania, nu era altceva decat un bastard.


Paul Lambrino, autointitulat print, impreuna cu printesa Lia declanseaza o serie de procese prin care incearca sa obtina in instanta, pentru tatal sau, statutul de "fiu legitim" al lui Carol al II-lea. Cei doi pun la cale un scenariu, pe cat de hilar, pe atat de grotesc, pentru a sensibiliza opinia publica si autoritatile. In august 1998, Paul Lambrino sustine ca, in timpul unei vizite la Los Angeles, el si sotia sa au fost tinta unui atac armat, in urma caruia printesa Lia ar fi pierdut o sarcina. Lasa sa se inteleaga ca in spatele atacului s-ar afla inalti responsabili de la Bucuresti si familia regala de Romania, care ar fi incercat sa-l ucida pe "mostenitorul legitim" al tronului. 

Cazul este atat de cusut cu ata alba,incat nu-l ia nimeni in serios, mai ales ca Paul Lambrino nu poate produce in sprijinul afirmatiilor sale decat un certificat medico-legal emis pe un alt nume decat cel al sotiei sale. Explicatia sa este de-a dreptul amuzanta: din cauza statutului ei princiar, a preferat sa ascunda, la spital, identitatea Liei. Unicul martor al ipoteticului atentat, un sofer, nu a fost niciodata identificat. Anchetatorii au anuntat ca nu detin nici o proba care sa demonstreze macar ca Lia fusese intr-adevar gravida. Totusi implinise la acea vreme 52 de ani. 


Dupa un sir indelungat de procese, Justitia romana i-a recunoscut, in sfarsit, tatalui sau, Mircea Carol, statutul de fiu "legitim", ceea ce ii permite acum lui Paul sa utilizeze nestingherit titulatura de Alteta Regala. In 1999, el infiinteaza "Partidul Renasterii Nationale", copiat dupa modelul formatiunii condusa in Franta de Charles Pasqua. In anul 2000, "Paul al Romaniei" si-a anuntat oficial candidatura pentru fotoliul de la Cotroceni. Dupa esecul de la alegerile din 2000, "Partidul Renasterii Nationale" este desfiintat, iar cuplul „princiar”pleaca in SUA.


In octombrie 2002, este initiat in cadrul Lojei nr. 330 Temple Terrace si, in aceeasi zi, este avansat pana la gradul trei (complet neregulamentar). Este primit cu "protocol regal" in cateva dintre lojile aflate sub obedienta Marii Loji din Florida. "Printesa Lia" este tratata ca o "Alteta Regala". In noiembrie 2002, publicatia lunara editata de Marea Loja - "The Florida Mason" - are pe coperta fotografia "fratelui Paul". In interior, este descrisa ceremonia de initiere a "viitorului Rege al Romaniei" si este prezentata o scurta biografie "selectiva" a "Printului", preluata de pe site-ul oficial al acestuia. 


Inainte de a fi fost recunoscut de catre Casa Regala a Romaniei, printul Paul şi-a cesionat drepturile litigioase firmei Reciplia, reprezentată de Remus Truică. Societatea Reciplia era detinuta de un offshore, Reciplia LTD apartinand Tahal Group, o firma din holdingul israelian Kardan, condus de fostii consilieri ai lui Nastase, Basescu si Tariceanu, Tal Silberstein si Arthur Finkelstein. 



La mai bine de doi ani de la data incheierii contractului prin care Reciplia SRL a devenit proprietara tuturor bunurilor pe care ar fi urmat să le recupereze Paul de Romania, acesta din urmă a cerut Tribunalului Bucureşti să anuleze contractul, solicitatnd instantelor romanesti, in 2009, sa constate: „nulitatea absolută a contractului privind transmiterea/ cesiunea de drepturi cu privire la bunuri imobile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, certificat sub numărul 299/01.11.2006, astfel cum a fost completat şi/ sau modificat prin actele adiţionale (...) obligarea pârâtei la plata de cheltuieli de judecată ocazionate de prezentul litigiu" 

Cu numai cateva zile inainte de a cere tribunalului anularea contractului dintre el şi Reciplia, în 15 octombrie 2009, Paul de Romania a incercat o alta combinatie cu firma SC Lot Invest SRL , careia ii oferea drepturile litigioase date companiei Reciplia. Astfel ca, în calitate de copermutant prim, Paul de Romania a transferat drepturile copermutantului second firmei Lot Invest, ASR devenind acţionar majoritar în companie. In aprilie 2011, Lot Invest a incercat sa intervina intr-un proces de restituire a unui bun, dar solicitarea i-a fost respinsa, pe motiv ca este valabila convenţia cu Reciplia.