Razboiul Rece: 1947-1991
Actorii principali:
- NATO, coordonat de trilaterala SUA, Marea Britanie si Franta.
- Tratatul de la Varsovia coordonat de URSS
Scurt Istoric:
URSS incepe sa-si extinda influenta si controlul in tarile satelit, membre ale Tratatului de la Varsovia. In 1947, presedintele SUA, semneaza Actul Securitatii Nationale, prin care se infiinteaza Agentia Centrala de Informatii (CIA).
Agentia incepe sa se structureze dupa un model, propus presedintelui Rosvelt, in 1942, de generalul William Joseph Donovan, fostul sef al Biroului de Servicii Strategice (OSS) al SUA din timpul razboiului, cu scopul declarat de a combate influenta URSS in Europa si in lume.
Intr-o prima etapa, Kremlinul isi anunta disponibilitatea de a face parte din NATO, care fusese fondat in 1949, dar este refuzat diplomatic, fapt ce conduce la infiintarea Tratatului de la Varsovia in 1955, un pact militar si economic intre URSS si toate tarile din Estul Europei: Romania, Albania, Cehoslovacia, Polonia, Republica Democrata Germania (RDG), Ungaria si Bulgaria.
Colonelul (r) Ioan Burdulea, ofiter de informatii activ înainte de 1989 in celebra UM 0110 (cunoscută ca unitatea Anti-KGB) descrie astfel filosofia serviciilor secrete rusesti cartea sa, In slujba adevărului – din amintirile unui ofițer de informaţii : “Incă din anul 1557 tarul Ivan cel Groaznic a creat Opricina, prima poliție politică a Rusiei, care avea puteri nelimitate […] În anul 1881 s-a construit temuta poliţie Ohrana Ţaristă, care a avut performanţe deosebite în reprimarea adversarilor politici. La 20 decembrie 1917, la două luni de la izbucnirea Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie s-a înfiinţat CEKA – Comisia Extraordinară pe Întreaga Rusie pentru Combaterea Contrarevoluţiei și a Sabotajului, condusă de Felix Dzerjinski […] Până la prăbușirea bolşevismului în URSS, în anul 1991, CEKA a cunoscut mai multe denumiri: GPU, OGPU, GUGB, NKGB, NKVD, MGB, MVD şi KGB.”
Infiintarea Securitatii:
Serviciile secrete romane sunt supuse unei transformari substantiale in perioada 1947-1965, cand sunt practic redesenate de cosnilierii sovietici, dupa modelul NKVD.
Primele succese ale nou infiintatei structuri de securitate, puse in slujba regimului comunist, au fost: instaurarea guvernului democratic condus de dr. Petru Groza la 6 martie 1945, manipularea alegerilor parlamentare din anul 1946, desfiintarea PNT-CD si PNL, impunerea unui program de reforme economice si social-politice dupa modelul sovietic, reprimarea dusmanilor de clasa, instaurarea dictaturii proletariatului, abolirea monarhiei si declansarea programului: Omul Nou.
In 1948 se proclama Republica Populara Romana, iar Siguranta Statului incepe sa fie populata cu ofiteri NKVD, cei mai multi rusi, care ulterior isi schimba numele cu unul romanesc.
Printr-un proces similar de sovietizare trec toate statele membre al Tratatului de la Varsovia, peste tot cu implicarea directa a „consilierilor sovietici”.